Daniela Moskovits under SM 2014 Foto: Bildbyrån

Moskovits: Släpp utredningen så alla får se hur förbundet agerat

Uppdaterad
Publicerad
Förre landslagsspelaren Daniela Moskovits, en av de som larmade om sexuella trakasserier från den nu sparkade förbundskaptenen Peter Sartz, vill att förbundet lämnar ut sin utredning.
– Det är viktigt att det inte händer igen, att man skyddar ett klart olämpligt ledarskap så länge, skriver hon i ett mejl till SVT Sport.

Igår meddelade svenska bordtennisförbundet att man sparkar damernas förbundskapten Peter Sartz efter trakasserier mot vissa av spelarna.

Uppsägningen kom efter en internutredning gjord efter att flera spelare slagit larm om sexuella trakasserier och sexism . En av dem som gjorde det var Daniela Moskovits, som efter det har lagt ner sin karriär.

Moskovits, 25,  är inte helt nöjd trots gårdagens besked.

– För allas skull önskar jag att utredningen släpps så att förbundets hantering av frågan blir känd så att man slipper massa spekulationer. Det är viktigt att det inte händer igen, att man skyddar ett klart olämpligt ledarskap så länge, menar Moskovits.

Moskovits landslagskollega Ellen Holmsten skrev om hur situationen i landslaget var på sin blogg i januari.

– Det var både sexuella trakasserier, sexism och kommentarer om att jag filmar mig i sovrummet, sa Holmsten i en intervju med SVT Sport.

Holmsten har lagt av med sporten efter det inträffade och för Moskovits del så tog hon beslutet att sluta mest pga hur förbundet hanterade situationen efter att tjejerna larmat om det hela. Några tankar på att komma tillbaks som spelare nu när Sartz inte är kvar, finns inte.

– Idag satsar jag på padel och jobbar som bordtennistränare och trivs bra. Jag känner fortfarande en stor kärlek till sporten men ledarskapet och förbundets hantering sög till slut all energi och jag tappade gnistan till min egen pingis. Jag är ändå stolt över att jag larmade men det tog alldeles för lång tid för förbundet att agera. Det hade kunnat hanteras på ett mycket bättre sätt, skriver Moskovits i ett mejl.

Moskovits vill inte gå in på hur hon känner för att Sartz nu trots allt sparkats.

– Allt jag står för står i mitt mejl, i övrigt vill jag inte uttala mig mer då jag har lämnat det här bakom mig, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer