Boxningsstjärnorna Terence Crawford (vänster) och Amir Khan (höger). Foto: TT Nyhetsbyrån

Amir Khan vill skrälla i stjärnfajten: ”Det skulle toppa allt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en av årets allra största boxningsmatcher hittills.

Natten mot söndag möts obesegrade världsmästaren Terence Crawford, 31, och brittiske stjärnan Amir Khan, 32, i Madison Square Garden i New York.

– En seger mot honom skulle toppa allting. Jag vill uppnå något som ingen trodde var möjligt, säger Khan till BBC.

Amir Khan gjorde sig ett namn i boxningsvärlden redan som 17-åring i samband med sitt OS-silver i Aten 2004. Han var då Storbritanniens yngste OS-boxare på nästan 30 år och hela åtta miljoner bänkade sig framför brittiska tv-kanalen BBC för att se finalen.

Nu har Khan varit proffs i 14 år och närmar sig slutet av karriären. Han har inte haft ett världsmästarbälte sedan 2011 och helgens fajt mot Terence Crawford kan vara hans sista chans att nå de höjderna igen.

– Ibland glömmer jag hur länge jag har hållit på med det här, säger den nu 32-årige Khan.

Obesegrade Crawford har 34 raka segrar varav 25 på knockout och är i de flesta experters ögon en av världens två eller tre bästa boxare, oavsett viktklass. Han sätter nu sitt WBO-bälte i weltervikt (66,7 kilo) på spel.

– Jag vill verkligen vinna den här matchen och bevisa vad jag går för. Terence är väldigt högt på kilo-för-kilo-rankingen, kanske etta eller tvåa. Det känns fantastiskt att jag får en sådan här möjlighet igen och får mäta mig med de allra bästa, säger Khan till Yahoo Sports.

Crawford stor favorit

Amir Khan har 33 segrar på sina 37 matcher, men har fått utstå mycket kritik för sin svaga haka som gjort att han blivit knockad tre gånger och golvad i flera matcher.

– Amir Khan är en fantastisk fajter och har gjort mycket för den här sporten. Men jag har mött obesegrade OS-guldmedaljörer och världsmästare som folk har sagt ska bli för svåra för mig, eller att det ska bli min tuffaste match i karriären, men efteråt har det varit annat ljud i skällan, säger Crawford till Yahoo Sports.

Den här gången går han dock in som stor favorit. Medan Khan har blandat och gett under sin karriär så håller Crawford på att etablera sig som en av sin generations främsta boxare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.