Muhammad Ali är död

Uppdaterad
Publicerad

Muhammad Ali var en av tidernas bästa boxare. Kanske den allra bästa. I dag avled han efter en lång tids sjukdom på ett sjukhus i Phoenixtrakten där han vårdats de senaste dagarna. Muhammad Ali blev 74 år.

Muhammad Ali föddes som Cassius Marcellus Clay Jr den 17 januari 1942 i Louisville, Kentucky. Han försvarade sin världsmästartitel i tungvikt sammanlagt 19 gånger under karriären och ses som en av tidernas främsta boxare. Namnbytet kommer av att Clay konverterade till islam efter att ha vunnit sin första världsmästartitel mot dåvarande mästaren Sonny Liston.

Inledde med OS-guld

Ali, eller Clay som han hette då, inledde karriären som en mycket lovande amatörboxare och vann bland annat OS-guld i lätt tungvikt i Rom 1960. Efter framgången i Italien sadlade Clay om och riktade in sig på en proffskarriär.

Ali gjorde sig känd som en stor provokatör och myntade uttrycket ”I am the greatest”, vilket han ofta använde sig av i samband med matcher. I intervjuer var han ofta kaxig och nedlåtande mot motståndare.

Världsmästare för första gången

Den 25 februari 1964 gick Muhammad Ali en match om titelbältet mot dåvarande världsmästaren Sonny Liston. Liston var storfavorit, men Ali lyckades, tack vare sitt fina fotarbete, trötta ut sin motståndare och i den sjunde ronden gav Liston upp. Muhammad Ali var ny världsmästare i tungvikt.

Dagen efter VM-titeln meddelade Ali att han anslutit sig till Nations av Islam, och det var då han bytte namn till Muhammad Ali.

Ali försvarade VM-titeln nio gånger under de kommande åren, men i april 1967 blev han fråntagen den ändå. Anledningen var att han vägrade göra militärtjänstgöring i Vietnam, där kriget härjade. Först dömdes Ali till fem års fängelse, men domen ändrades senare till fem års avstängning från all boxning i USA.

Comebacken – och ”Rumble in the Jungle”

Tre år efter avstängningen gjorde Muhammad Ali comeback.

1970 besegrade han Jerry Quarry och efter ytterligare en vinst fick Ali en match mot världsmästaren Joe Frazier. Ali förlorade dock matchen, och många trodde nog att karriären var över.

Men Muhammad Ali ville annorlunda.

1973 möttes Ali och Frazier i en kvalmatch för att få möta nye världsmästaren George Foreman. Ali fick sin revansch på Frazier och den 30 oktober 1974 var det dags för ”Rumble in the Jungle” – den klassiska matchen mellan Muhammad Ali och George Foreman.

Ali sågs åter en gång som underdog i matchen, men vann i den tryckande hettan på knock i den åttonde ronden. Över 70 000 människor fanns på plats när Ali tog tillbaka världsmästartiteln.

”Thrilla in Manilla”

Ali försvarade titeln hela fyra gånger under 1975, där matchen mot Frazier är den mest uppmärksammade.  ”Thrilla in Manilla”, som gick av stapeln i Filippinerna, blev mycket hård och till slut kastade Fraziers tränare in handduken i den 15:e ronden. Matchen kallas ofta för den bästa i boxningshistorien.

1978 förlorade Muhammad Ali till sist sin världsmästartitel, då Leon Spinks vann en match mot mästaren på poäng. Ali tog dock tillbaka titeln i en returmatch ett halvår senare, men ett år efter det avsade han sig mästarbältet och lade handskarna på hyllan.

Misslyckade comebackförsök

Men karriären var inte över.

Hösten 1980 gjorde Muhammad Ali comeback och försökte bli mästare en fjärde gång. Den nu 38-årige Ali var chanslös mot nye mästaren Larry Holmes och efter ytterligare ett misslyckat comebackförsök 1981 lade Muhammad Ali ner karriären för gott.

Svårt sjuk sista åren

Några år efter att Ali avslutat karriären upptäcktes det att han drabbats av Parkinsons sjukdom, vilket ledde till att han fick svårt att gå och problem med talet. Trots det tände Ali OS-elden i Atlanta 1996.

Under de sista åren var Ali svårt märkt av sin sjukdom och den fjärde juni 2016 avled han.

Muhammed Ali blev 74 år.

61 MATCHER, 56 VINSTER

Muhammad Alis proffskarriär varade i drygt 20 år. Han gick 61 matcher, vann 56 varav 37 på knockout. Han förlorade fem matcher.

Här är Alis mest berömda proffsmatcher:

1967: vann världsmästartiteln efter seger mot Ernie Terrell på poäng.

1971: förlorade mot världsmästaren Joe Frazier på poäng i sin tredje match efter comebacken.

1974: tog tillbaka världsmästartiteln efter seger mot George Foreman på knockout i Zaire, ”The rumble in the jungle”.

1975: försvarade titeln mot Joe Frazier teknisk knockout i Filippinerna, ”The thrilla in Manilla”.

1978: förlorade titeln mot Leon Spinks på poäng.

1979: tog tillbaka titeln mot Leon Spinks på poäng.

1980: förlorade titeln mot Larry Holmes efter att ha gett upp.

1981: förlorade sin sista match mot Trevor Berbick på poäng.

Källa: TT

Muhammad Alis karriär och titlar

En 20-årig proffskarriär med 56 segrar av 61 möjliga. Det blev 37 knockouter, kultstatus och till slut en av tidernas största.

Här är de minnesvärda matcherna:

1960: Ali vann OS-guldet i Rom i lätt tungvikt – den första stora titeln.

1964: Sonny Liston knockades och Muhammad Ali tog världsmästartiteln för första gången.

1971: I tredje matchen efter comebacken förlorade han mot världsmästaren Joe Frazier.

1974: Den första klassikern gick under titeln ”The rumble in the jungle”. Där, i Zaire, tog Ali tillbaka världsmästartiteln efter att ha knockat mot George Foreman.

1975: Den andra klassikern gick under epitet ”The thrilla in Manilla”. Ali försvarade titeln mot Joe Frazier efter teknisk knockout i Filippinerna.

1978: Ali tappade titeln efter förlust mot Leon Spinks på poäng.

1979: Leon Spinks fick lämna tillbaka titeln efter att Ali vunnit på poäng.

1980: Ali gav upp mot Larry Holmes och miste därmed titeln.

1981: I sin sista match förlorade han mot Trevor Berbick på poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.