Rumänske boxaren och tidigare världsmästaren Lucian Bute har testat positivt för dopning. Foto: BILDBYRÅN

Badou Jacks motståndare dopad

Uppdaterad
Publicerad

För en knapp månad sedan möttes de i en match om mästarbältet. Nu har Badou Jacks motståndare – den tidigare världsmästaren Lucian Bute – testat positivt för dopning. Nu menar svenskens agent att Jack utsattes för en stor säkerhetsrisk under matchen. ”De behöver dopa sig för att vinna mot mig”, säger Badou Jack till SVT Sport.

Enligt ett uttalande från boxningsorganisationen WBC var det efter matchen om mästarbältet i supermellanvikt mot svenske Badou Jack, den 30 april, som spår av den förbjudna substansen ostarin upptäcktes i Butes dopningsprov. WBC har nu startat en formell utredning av testet.

– Jag är riktigt besviken. Man riskerar livet, går in i ringen efter att ha tränat stenhårt i tre månader, så fuskar de. Dopar sig. De behöver dopa sig för att vinna mot mig, säger Badou Jack till SVT Sport.

Vad vill du ska hända nu?

– Han borde bli avstängd och få böta. Pengarna bör gå till mig, samt att jag borde få min välförtjänta vinst på pappret.

Baduo Jack ventilerar på twitter.

”Kom tillbaka med värsta energin”

– Jag har inte hört en enda person som sagt att det var oavgjort eller att han vann. Jag vann, träffade mer än hundra slag fler än han. Normalt så bryter mina kroppsslag ner motståndaren, men han kom tillbaka med värsta energin i sista omgångarna. Och nu förstår jag varför.

Hade du några misstankar just då?

– Nej, inga direkt. Han är en snäll kille och allt sånt. En gentleman. Men nu förstår jag varför han kom tillbaka.

Jacks svenske agent, Arash Naderi, menar att boxningsstjärnan utsattes för en stor säkerhetsrisk.

–  Vi pratar om en kille som är på droger och möter honom (Badou Jack). När man går in i ringen, med livet på spel, då kan ju allting hända. Då blir man ju ännu mer orolig över vad som kunde ha skett om inte Badou var så pass duktig som han är, säger Arash Naderi till SVT Sport.

”Ett äckligt beteende”

– Man blir jävligt förbannad, ett äckligt beteende, det är inte sportmanship, säger Naderi.

Hade du några misstankar?

– Absolut inte. Man märkte ingenting av hans beteende, jag var ju där hela tiden. Han var snäll och timid och lugn.

Domarskandal

Mötet mellan Bute och Jack slutade oavgjort, efter vad som beskrivits som en domarskandal. En domare hade Jack som klar segrare med 117–111, de andra två tyckte att matchen slutade lika, 114–114.

Efteråt sågade svensken domslutet.

”Det är bullshit”

– Det är bullshit. Jag känner att jag vann matchen. Fråga Bute, han vet också, sade en märkbart frustrerad Jack direkt efteråt, sa Jack till SVT Sport.

– Jag har jobbat häcken av mig i tolv veckor för det här. Men det är inte Butes fel, det är domarnas. Det här är en skum bransch och det är sånt som händer. Alla såg att jag vann.

Nu kan Jack få segern

Men Jack fick behålla sitt WBC-bälte i supermellanvikt, och nu kan han komma att tilldömas segern om Bute fälls för doping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.