Berghult kan ta titelmatchen till Sverige: ”nästa vecka måste jag veta”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska boxaren Patricia Berghults titelmatch har skjutits upp efter ett dödsfall i arrangörslandet Kanada.

Nu kan svenskan ansöka om att flytta matchen om WBC-titeln till Sverige.

– I slutet av nästa vecka måste jag veta om Patricia boxas i Kanada eller i Sverige, säger tränaren Kamran Kabinejad till SVT Sport.

Mexikanska Jeanette Zacarias Zapata avled förra torsdagen efter att ha mottagit flera hårda slag mot huvudet under matchen mot kanadensiskan Marie-Pier Houle. Hon tappade medvetandet i ringen och vårdades sedan på ett sjukhus i Montreal, där hon senare avled.

Det har bidragit till att all proffsboxning i Kanada tillfälligt stoppats och således också Berghults titelmatch, som skulle ägt rum i Montreal. I dagsläget är det oklart om matchen kommer skjutas upp eller ställas in. Berghults stab har skickat upp till fem mejl utan att få någon återkoppling från arrangören.

– Vi kommer inte i kontakt med promotorn i Kanada, han ligger lågt. Vår plan är fortfarande att boxas i Kanada. Kommer vi inte dit så blir det den 27 november i Jönköping och jag ska göra mitt bästa för att få dit bältet. Blir det inte WBC så får vi ta IBO, det bälet som hon redan har, säger tränaren Kamran Kabinejad.

Kan bli Sverige

Är det realistiskt att de skulle tillåta att titelmatchen sker i Sverige?

– Jag hoppas det. Vi måste först få svar om de kan arrangera det i Kanada. Om inte blir det automatiskt att vi får ta över det, eftersom Patricia är etta i den klassen. Blir det inte Kanada så blir det Sverige.

Kan få ny motståndare i titelmatchen

Det är snart två år sedan Berghult gick sin senaste match, när hon november 2019 vann WBC:s interimbälte i superweltervikt (69,9 kilo).

Berghult skulle gå sitt livs match den 17 september mot veteranen Marie-Eve Dicaire. Skulle matchen flyttas från Kanada är det möjligt att motståndaren blir någon annan.

KLIPP: Patricia Berghults titelmatch skjuts upp efter dödsfall

Berghult är första utmanare om bältet

Eftersom amerikanska stjärnan Claressa Shields byter viktklass lämnas titeln vakant. Patricia Berghult är den första att utmana om det riktiga bältet eftersom hon vann WBC:s interimbälte i superweltervikt (69,9 kilo) i november 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.