Håkan Brock är inte förvånad över Tysons form

Svenske Håkan Brock som mötte Tyson: ”Hej Håkan, minns du mig?”

Uppdaterad
Publicerad

Mike Tyson kan vara på väg upp i ringen igen och SVT Sport har träffat Håkan Brock, den ende svensk som mött Iron-Mike i boxningsringen.

Och han minns tillbaka till ett fint minne.

– Han kom alltså fram och frågade om jag kände igen honom, det borde varit tvärtom, skrattar Brock.

Till OS i Los Angeles 1984 fick varje land bara skicka en boxare i respektive viktklass. I USA var det Tillman och Tyson som fick slåss om den platsen. Tillman vann och tog sedan hem guldet i finalen.

Den då 23-årige tungviktsboxaren Håkan Brock placerade sig på en femteplats i samma turnering och viktklass.

Ett par månader efter OS-äventyret var det turnering i Tammerfors i Finland. Den svenske boxaren tog sig till final där han skulle få möta en amerikan. När Brock frågade tränaren Kevin Rooney vem de skulle ställa upp med i finalen, fick han svaret Tyson.

– Jag frågade ”vem är det?” och fick till svar ”You will know”, berättar Brock.

Det blev en jämn match men med minsta möjliga marginal gick den då 18-årige Mike Tyson segrande ur sin sista amatörmatch.

Snäll trots uppskruvad image

Håkan Brock fortsatte att amatörboxas och var året därpå rankad som nummer ett i världen. Men proppar i axlarna satte stopp för karriären några år senare.

Han minns Tyson som en snäll kille som också var väldigt ödmjuk och vänlig trots sin mer uppskruvade image. Speciellt minns svensken ett möte i Las Vegas där de båda skulle boxas och dagarna innan galan tränade på samma lokala gym. Då smög Tyson fram och sa ”Hej Håkan, minns du mig?”

– Han kom alltså fram och frågade om jag kände igen honom, det borde varit tvärtom, skrattar Brock.

Comeback för Tyson

Nu har det startat rykten om en comeback för den hårtslående amerikanen efter att han lagt upp träningsfilmer på Instagram. Därtill har han fällt uttalanden som att han har väckt krigaren och att han är tillbaka.

Brock är inte förvånad men menar att det kan vara svårt att se på en två minuter lång film hur bra form han verkligen är i. Explosiviteten finns kvar och han ser ingen anledning till att han skulle var i dålig form bara för att han har blivit 54 år gammal.

– Bara för att man närmar sig 50 eller till och med 60 håller man inte på att dö för det, säger Brock.

Dokument: Skandalboxaren Mike Tysons uppgång och fall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.