Obesegrade Claressa Shields anser att hon är tidernas främsta damboxare och hon har starka argument. Foto: Bildbyrån

Claressa Shields vann stormatchen om alla fyra VM-bälten

Uppdaterad
Publicerad

Claressa Shields tog hem stormatchen i boxning mot Savannah Marshall om alla fyra världsmästarbälten i mellanvikt.

Efteråt titulerade sig den obesegrade amerikanskan som tidernas främsta damboxare.

– Det här var ett stort ögonblick för mig och för damboxningen, säger 27-åringen.

Det var en extra speciell match för den dubbla OS-guldmedaljören Shields, som också är obesegrad som proffs med 13-0 i facit, eftersom rivaliteten med brittiskan Marshall går många år tillbaka i tiden.

På boxnings-VM 2012, när båda var amatörer, vann Marshall över Shields, vilket är amerikanskans enda förlust i karriären.

Men efter det tog alltså Shields två OS-guld och har skrivit historia som den enda boxaren någonsin att ha alla fyra världsmästarbälten (WBA, WBC, IBF och WBO) i två viktklasser samtidigt.

Nu har hon upprepat bedriften i en tredje viktklass.

”Tuffaste matchen i min karriär”

Efter tio ronder inför ett utsålt O2 Arena i London utropades Shields som segrare via enhälligt domslut (97-93, 96-94 och 96-94) och skrek ut sin glädje.

– Det här var helt klart den tuffaste matchen i min karriär. Tio år efter att vi senaste möttes så är jag den bättre boxaren, säger hon.

För Savannah Marshall var det hennes första förlust som proffs efter tolv raka segrar varav tio har kommit via knockout.

2022 har varit ett starkt år för damboxningen med flera matcher som lockat stor publik och nått ut till den breda massan i en större utsträckning än tidigare. Inte minst titelmatchen mellan Katie Taylor och Amanda Serrano i Madison Square Garden i våras.

SE OCKSÅ: Wilder brast i tårar efter nattens seger: ”Folk förstår inte...”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stjärnan brast i tårar efter segern: ”Folk förstår inte...” Foto: AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.