Deontay Wilder knockade Dominic Breazeale i nattens titelmatch i New York. Foto: TT

Deontay Wilder försvarade tungviktsbältet och tangerade Tyson

Uppdaterad
Publicerad

En rak höger avslutade utmanaren Dominic Breazeale redan i den första ronden.
Nattens styrkedemonstration av tungviktsmästaren Deontay Wilder bäddar för en kommande superfajt mot Anthony Joshua.
– Det kommer att hända. Det tror jag av hela mitt hjärta, säger knockoutkungen till Sky Sports.

När Deontay Wilder 2015 blev USA:s förste tungviktsmästare i boxning på åtta år så lovade han att göra viktklassen spännande igen.

I natt blev han blott den tionde personen i tungviktsboxningens över 130-åriga historia att försvara sitt mästarbälte nio gånger på raken. Därmed tangerar han Mike Tyson, Joe Frazier och Lennox Lewis samt Muhammad Ali första gången han vann bältet (efter att ha förlorat det kom han sedan tillbaka och försvarade bältet tio gånger).

Wilder kom ut aggressivt i nattens WBC-titelmatch inför 13 181 åskådare i Barclays Center i Brooklyn, New York. Tidigt träffade han motståndaren Dominic Breazeale och efter bara 137 sekunder var matchen över när ”The Bronze Bomber” fick in en klockren rak höger. Breazeale föll ihop, låg raklång på marken och kunde inte resa sig på tio sekunder varpå domaren vinkade av matchen.

Det var 20:e gången han knockar sin motståndare redan i rond ett.

– När jag träffade honom med högern första gången såg jag hur hans kroppsspråk förändrades, säger Wilder enligt ESPN.

Segern var hans 41:a på 42 matcher. Han har knockat alla motståndare han har mött utom Tyson Fury, som dock blev golvad två gånger i en uppmärksammad titelmatch i december som slutade oavgjort men har stämplats som en modern klassiker.

”Fientlig uppbyggnad”

Förhandssnacket har framför allt handlat om Wilders kommentarer inför matchen mot Breazeale. Stämningen har varit infekterad och båda har gett sina versioner av ett bråk som ska ha utspelat sig i en hotellobby 2017 efter att boxarna gått match på samma gala.

Wilders kommentar om att ”boxningen är den enda sporten där man kan döda någon och samtidigt få betalt för det, så varför inte utnyttja min rätt att göra det?” har fördömts av organisationen WBC, där han är mästare, och lär resultera i böter.

– Det har varit en väldigt fientlig uppbyggnad inför matchen och många ord som har sagts, men i kväll fick jag utlopp för det, säger Wilder och fortsätter:

– Självklart vill jag se Breazeale kunna gå hem till sin familj. Jag vet att mycket har sagts, men efter en fajt ska man krama om varandra och skaka hand. Jag önskar att världen vore mer på det sättet.

Vill ha superfajt mot Joshua

Efteråt riktades blickarna framåt mot en eventuell supermatch mot britten Anthony Joshua, som har de andra tre världsmästarbältena i tungvikt.

Det har förhandlats kring matchen tidigare, men då har tv-bolagen inte lyckats komma överens.

– Tungvikten är stekhet just nu så det är vårt ansvar att ge fansen vad de vill ha. Jag tror av hela mitt hjärta att den här matchen kommer att bli av, säger Wilder.

TUNGVIKTSMÄSTARE MED FLEST TITELFÖRSVAR PÅ RAKEN

Visa

1. Joe Louis, 25 (också rekordet för samtliga viktklasser)
2. Larry Holmes, 20
3. Wladimir Klitschko, 18 (andra gången han vann bältet)
4. Vitali Klitschko, 11 (andra gången han vann bältet)
4. Tommy Burns, 11
6. Muhammad Ali, 10 (andra gången han vann bältet, Ali försvarade också titeln nio gånger innan han förlorade bältet första gången)
7. Deontay Wilder, 9
7. Mike Tyson, 9
7. Joe Frazier, 9
7. Lennox Lewis, 9 (andra gången han vann bältet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer