Boxaren Elin Cederroos i samband med en träning i juni. Foto: Bildbyrån

Elin Cederroos: ”Vill försvara mina titlar innan året är slut”

Uppdaterad
Publicerad

Hon inledde året urstarkt och blev dubbel världsmästare i januari.

Sedan stoppades boxaren Elin Cederroos framfart av pandemin.

– Innan året är slut vill jag försvara mina VM-bälten, säger 35-åringen till SVT Sport.

I januari gick Elin Cederroos en stor titelmatch i Atlantic City, USA, och blev dubbel världsmästare i supermellanvikt (76,2 kilo). Förutom att försvara sitt IBF-bälte tog hon också hem WBA-titeln.

Sedan kom pandemin och boxningsvärlden stod länge stilla.

Nu är Cederroos sugen på att försvara sina två VM-titlar – och vinna ännu fler.

– Vi jobbar verkligen på det och tittar på vilka möjligheter som finns. Kommunikationen är i gång. Egentligen måste man försvara sina mästarbälten inom ett år, men med tanke på pandemin borde organisationerna ha lite överseende, säger 35-åringen.

Bröt näsan i januari

Efter sin senaste match, där hon bröt näsan, ville Cederroos gå in i en längre träningsperiod. Hon hade då gått två matcher på kort tid och planen var att återvända i augusti eller september.

Nu är förhoppningen i stället att vara tillbaka i november eller december.

– Hade jag inte haft mina VM-bälten hade det kanske funnits mindre matcher för mig att gå. Nu har jag i stället nyttjat den här tiden till att träna hårt och jag känner mig i min bästa form någonsin.

Drömmer om alla fyra VM-bälten

Trots att Västeråsbon är dubbel världsmästare är hon relativt ny inom sporten.

Cederroos avslutade sin fotbollskarriär 2010 som lagkapten i Djurgården och började i stället satsa på boxningen. Under sina sju år i ringen har hon dessutom haft ett två år långt matchuppehåll mellan april 2015 och april 2017 i samband med att hon fick barn.

Därför väljer hon att se den långa träningsperioden i år som något positivt.

– Jag har bara gått åtta proffsmatcher så det har gått otroligt fort allting. Nu har jag fått chansen att ligga i en lång maxstyrkeperiod och byggt mycket explosivitet. Just nu vet vi inte om det är dags för toppning i november, december eller ännu senare så vi ligger och balanserar lite grand.

På sikt drömmer hon om en match mot amerikanskan Franchón Crews-Dezurn som har de andra två stora VM-bältena, WBC och WBO, i viktklassen.

– Jag är rankad etta i världen i min viktklass och vill hålla den platsen. Jag ser inte förbi min nästa motståndare men får jag titta längre fram är det stora målet att ha alla fyra titlarna. Att vara ”undisputed champion”. Det är klart att vi måste göra upp någon gång, säger Cederroos.

ARKIV: Dubbla boxningsvärldsmästaren hemma igen – med bruten näsa och utan bälte (13 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.