Badou Jack. Foto: Bildbyrån

Här är Badou Jacks nya stormatch: ”Ska ta tillbaka min titel”

Uppdaterad
Publicerad

I januari förlorade boxaren Badou Jack sin första match på fem år.

Efter en tids frånvaro är det nu spikat att svensken får en ny chans att bli världsmästare i lätt tungvikt – den 28 december möter han WBA-mästaren Jean Pascal.

– Nu ska jag ta tillbaka min titel, säger 35-åringen till SVT Sport.

Efter förlusten mot amerikanen Marcus Browne i januari har Badou Jack nu gjort klart med sin nästa match.

Den 28 december i Atlanta, USA, gör han ett försök att vinna tillbaka det WBA-världsmästarbälte i lätt tungvikt han förlorade mot Browne.

Jack möter den Haiti-födde kanadensaren Jean Pascal, 36, vars senaste match var en seger mot just Browne för att bli WBA-mästare.

– Han är bara ett år äldre än mig men har varit proffs länge och har många matcher bakom sig. Han är tuff och stark så det blir ingen lätt match. Jag möter bara toppfajters, säger Jack till SVT Sport på telefon från Las Vegas där han bor sedan några år tillbaka.

Kompisar utanför ringen

Pascal har vunnit 34 av sina 41 proffsmatcher jämfört med Jack som har bara har förlorat två av sina 27 matcher. De båda boxarna känner varandra väl.

– Vi har sparrats tidigare så han är en polare till mig, men det här är business så nu ska jag ta tillbaka mina titlar.

Hur blir det att möta en polare?

– Det är sånt som händer. Första gången jag vann SM mötte jag en polare som jag till och med delade rum med. Så det här är inget nytt för mig.

Matchen handlar om en världsmästartitel i organisationen WBA. Den obesegrade ryssen Dimitrij Bivol är ”supermästare” i samma viktklass i samma organisation. Det här blir första gången Pascal försvarar sin titel.

Övervägde att byta viktklass

Badou Jack är den förste svensken som har blivit världsmästare i två olika viktklasser. Ett tag funderade han över att gå upp till cruiservikt i ett försök att bli mästare i en tredje viktklass, men de planerna har nu lagts på is.

Han skulle också vilja ha revansch på Marcus Browne.

– De stora pengamatcherna går före revansch, det måste jag ärligt säga. Men med det sagt så vill jag gärna möta honom igen. Den största anledningen till att jag förlorade var att vi skallade ihop och jag började blöda kraftigt. Jag var i stort sett blind halva matchen och då är det svårt att boxas, säger Jack.

Men du är helt återställd i dag?

– Ja, jag fick klartecken från läkarna i april och efter det har jag tagit lite extra vila. Det har varit skönt och nu är jag mer motiverad än tidigare.

Vad har du för planer inför 2020?

– Jag vill inte ha ett långt uppehåll igen utan siktar på att gå tre matcher mot toppkillarna i viktklassen. Canelo Alvarez som boxas nästa vecka är den största stjärnan i sporten just nu så helst av allt vill jag möta honom, men först ska jag ta tillbaka mitt mästarbälte.

Arkiv: Reportage med Badou Jack från juli 2018.

Badou Jack

Född: 31 oktober 1983 i Stockholm.

Smeknamn: ”The Ripper”.

Bor: Las Vegas, Nevada, i USA.

Längd: 185 cm.

Stans: Ortodox (högerhänt, går med vänsterhanden först).

Proffsdebut: 6 juni 2009.

Viktklass: Lätt tungvikt (79,3 kg).

Proffskarriär: WBC-världsmästare i supermellanvikt 2015–2017, vann titeln mot Anthony Dirrell, USA, och försvarade den tre gånger. Bytte viktklass till lätt tungvikt i januari 2017 och blev WBA-världsmästare i augusti efter att ha besegrat Nathan Cleverly, Storbritannien.

Facit: 22 segrar (13 på knockout), tre oavgjorda och två förluster på 27 proffsmatcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.