Foto: Bildbyrån

Internationella boxnings­förbundet: ”IOK vill att vi går i konkurs”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kan internationella boxningsförbundet (Aiba) förlora sitt medlemskap i OS.

Det skulle innebära missat stöd värt 170 miljoner kronor och sluta i konkurs, menar förbundet.

– Besluten är tagna för att vi ska gå i konkurs, säger förbundets vd Tom Virgets.

På onsdag är det omröstning där boxningens öde bestäms. Det internationella boxningsförbundet har nämligen mindre än fyra miljoner kronor kvar på kontot, och har inte ens råd att utmana ett beslut från IOK till Idrottens skiljedomstol Cas.

– Min åsikt är att besluten som IOK tar är helt klart designade för att sätta oss i konkurs, skriver Virgets i ett brev enligt AP.

Boxningsförbundet har redan börjat skära ner på antalet anställda i huvudkontoret för att försöka rädda ekonomin. Kvar blir endast tre anställda, och vd:n Tom Virgets meddelar att han avgår. Detta då han anser att han misslyckats med att hålla förbundet fortsatt kvar till OS i Tokyo.

– Det är den rätta saken att göra, säger han.

Nytt kvalsystem kan komma

IOK har tagit fram ett nytt förslag till ett system för att kvalificera sig till OS, utan det internationella boxningsförbundets medverkan, för att skicka boxare som ska tävla om 13 medaljer i OS. Åtta av klasserna är för män, och fem för kvinnor.

Det är fyra turneringar som är planerade mellan januari och april i Amerika, Afrika, Asien/Oceanien och Europa. För att sedan ha ett sista globalt kval, som troligtvis kommer vara i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.