Internationella boxningsförbundet stänger av fyra nationer, däribland Sverige. Foto: Bildbyrån

Internationella boxningsförbundet stänger av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Internationella boxningsförbundet Iba stänger av Sverige och ytterligare tre nationer på grund av deras kopplingar till den nystartade organisationen World Boxing.

De övriga tre nationerna är Nya Zeeland, Tyskland och Nederländerna, uppger sajten Inside the games.

World Boxing (WB) startades i april som ett nytt världsomfattande boxningsförbund som vill rädda kvar boxningen på OS-programmet. Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter inte Iba att arrangera boxningstävlingarna i Paris nästa år och i OS i Los Angeles 2028 är boxningen inte med.

Sverige var med och bildade WB, men inte officiellt. I dess interimistiska styrelse sitter Karin Mattsson, Svenska boxningsförbundets vice ordförande. Men hon sitter där som privatperson. Svenska boxningsförbundet har ännu inte bestämt om man ska bryta sig ur Iba och gå med i WB.

Iba anser att de avstängda nationerna brutit mot organisationens regler genom att inte distansera sig från WB.

För att få komma med i Iba igen får inte det svenska förbundet ha några kopplingar till något annat boxningsförbund och fördöma försök att etablera alternativa boxningsförbund.

Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm har tidigare sagt att man vill tillhöra det förbund som får arrangera OS-boxningen.

TT har varit i kontakt med Sjöholm som inte vill uttala sig förrän på tisdagen.

60 sekunder – Konflikten som skakar boxningsvärlden:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.