Per-Axel Sjöholm (till höger) har varit med och bildat ett nytt boxningsförbund för att rädda sporten kvar i OS. Foto: Bildbyrån

Klart: Svenske Per-Axel Sjöholm med och bildar utbrytarförbundet World Boxing

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det beslutat. Boxningsledare över hela världen, bland annat svensken Per-Axel Sjöholm, bryter sig ur Internationella boxningsförbundet Iba och bildar ett nytt förbund – World Boxing.

Allt för att rädda kvar sporten i OS.

Iba, som tidigare hette Aiba, fick inte organisera OS-kvalet och OS-tävlingarna i Tokyo 2021 och får heller inte stå bakom kval och tävlingarna i Paris 2024.

Detta på grund av misskötsel av förbundet, dess finanser och återkommande domar- och ledarskandaler i tävlingar och mästerskap.

Sjöholm uteslöts i fjol

Internationella olympiska kommittén (IOK) har också tagit bort boxningen från OS-programmet i Los Angeles 2028.

När en västlig allians försökte ta kontroll över Iba i fjol uteslöts kandidaterna till ordförande- och styrelseposter, bland annat ordförandekandidaten Boris van der Vorst, Nederländerna, och den svenske styrelsekandidaten Per-Axel Sjöholm. Och trots att Internationella skiljedomstol Cas gav västalliansen rätt, blev det aldrig något nytt ordförandeval i Iba.

Ska baseras i Schweiz

Det blev droppen som fick bägaren att rinna över och en sammanslutning av ett antal västländers boxningsledare, Common Cause Alliance (CCA), inledde planerna på att bilda ett nytt förbund – för att kunna förmå IOK att låta boxningen vara kvar på OS-programmet framöver.

På torsdagen presenterades det nya förbundet World Boxing, som Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm varit med och bildat.

World Boxing ska baseras i Schweiz och ha en styrelse med både ledare och aktiva. De två aktivas platser tas av brittiskan Lauren Price, OS-guldmedaljör i Tokyo 2021 och den amerikanske OS-silvermedaljören Richard Torrez.

MER BOXNING: Fury slog Paul i upphajpad match (27 februari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.