Klart: Då går Elin Cederroos sin historiska titelmatch

Uppdaterad
Publicerad

Nu är datumet klart för Elin Cederroos historiska VM-fajt om alla fyra världsmästarbälten.

Den 30 april går hon upp i ringen i Madison Square Garden mot amerikanskan Franchón Crews-Dezurn.

– Det är verkligen kul att få vara med när det tas så stora kliv i damboxningen, säger hon till SVT Sport.

I boxningshistorien har bara sex herrar och fyra damer innehaft alla fyra stora världsmästarbälten i en och samma viktklass (WBC, WBA, IBF, WBO). Noterbart är att det förr i tiden, till exempel när Ingemar Johansson vann VM-titeln i tungvikt, bara fanns ett världsmästarbälte.

Elin Cederroos har chansen att bli första svensk att vinna alla fyra bälten.

Nu står det klart att hon möter amerikanskan Franchón Crews-Dezurn på en stor gala i anrika Madison Square Garden i New York den 30 april.

– Det känns mäktigt och fantastiskt roligt, men också overkligt än så länge med tanke på resan jag har bakom mig. Den här matchen har ställts in och skjutits fram så det kommer väl inte kännas på riktigt förrän man väl är där på matchdagen, säger Cederroos till SVT Sport.

– Jag har nog inte förstått riktigt än att jag ska boxas i Madison Square Garden och hur stort det här är, men matchen förtjänar det.

Är med och gör avtryck

Huvudmatchen på galan kommer att gå mellan irländskan Katie Taylor och puertoricanskan Amanda Serrano i vad som har beskrivits som ”tidernas största dammatch”.

Galan i New York blir en viktig dag för kvinnor i boxningshistorien.

– Det är kul att Matchroom (promotorn, reds anm) lyfter fram damboxningen och verkligen satsar. Det är verkligen kul att få vara med och göra avtryck när det tas så stora kliv i damboxningen.

”Har riktigt bra självförtroende”

Tio ronder ska avgöra vem som vinner alla bälten i supermellanvikt (76,2 kilo). Obesegrade Cederroos (8-0) har redan WBA- och IBF-bältet sedan tidigare.

– Jag skrev historia redan för två år sedan. Det är ingen annan svensk boxare, dam eller herr, som har haft två så stora titlar samtidigt. Men det går inte att jämföra med ”Ingo” för det var en helt annan tid och han var så stor.

– Det känns otroligt stort att få chansen att göra något som ingen annan svensk boxare har gjort. Jag har riktigt bra självförtroende att det här kommer att gå vägen. Och jag vill så mycket mer!

Nu gäller det för Cederroos att hålla sig frisk och skadefri fram tills matchen.

– Att nu ha ett datum för matchen ger så klart en kick i träningen, att jag har ett tydligt mål framöver. Även fast jag visste att det här skulle bli av får jag nu en extra härlig känsla kring att gå till träningen.

ARKIV: Cederoos inför superfajten: ”Då kommer hon få smaka” (23/8)

BOXARNA SOM VUNNIT ALLA FYRA MÄSTARBÄLTEN

Herrar:

Oleksandr Usyk (cruiservikt)

Bernard Hopkins (mellanvikt)

Jermain Taylor (mellanvikt)

Terence Crawford (junior weltervikt)

Josh Taylor (junior weltervikt)

Canelo Alvarez (super mellanvikt)

Damer:

Claressa Shields (mellanvikt)

Claressa Shields (lätt mellanvikt)

Cecilia Braekhus (weltervikt)

Jessica McCaskill (weltervikt)

Katie Taylor (lättvikt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.