Otto Wallins fajt i Wales blir hans 24:e proffsmatch i ringen. Hittills har han vunnit 22 av 23. Foto: TT

Otto Wallin boxas i Wales nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Tungviktsboxaren Otto Wallin har gjort klart med sin nästa fajt.

Redan nästa vecka, lördag den 5 februari, möter han polacken Kamil Sokolowski på en stor gala i Wales.

– Det här är en kille jag ska ta hand om och efter det hoppas jag på något större, säger han till SVT Sport.

Den svenske stjärnan – som har vunnit 22 av sina 23 proffsmatcher och bara förlorat mot världsmästaren Tyson Fury – kommer att gå upp i ringen igen redan nästa helg. Det blir hans första match sedan februari 2021.

Men motståndet kan inte alls sägas hålla samma kaliber som Wallin eller de Sundsvallssonen har mött de senaste åren.

35-årige Kamil Sokolowski från Polen har ett matchfacit på elva segrar, 24 förluster och två oavgjorda. Matchen kommer att gå över åtta ronder.

– Jag har tränat i en månads tid och vetat att jag skulle möta någon, men inte vem. Jag har haft väldiga problem att få till en match så jag är bara glad att få gå upp i ringen igen, säger Wallin till SVT Sport.

”Behöver få bort ringrost”

Han är ett steg nedåt i svårighetsgrad?

– Ja, det är han väl, det här är ingen stormatch. Men jag har inte gått en match på ett år nu och måste få matchträning. Jag kan inte vänta några månader till och då kliva upp mot någon riktigt bra motståndare för då kan det vara mycket ringrost. Det här är en bra chans att få bort lite av det.

– Det är ändå en ganska tuff kille. Han har till exempel bara blivit stoppad tre gånger. Han är lite mindre än mig, men ser stark ut och verkar ha en del slagstyrka.

Vad säger du om hans matchfacit?

– Det är ett dåligt record, men han har blivit otroligt tufft matchad mot många obesegrade killar och jag hade nog inte valt honom som motståndare om jag fått välja, men jag är glad att han steppar upp.

Skulle gått stormatch i höstas

I oktober skulle Wallin ha gått en betydligt större fajt. Han var då inbokad att möta britten Dillian Whyte i en match som i sin tur skulle avgöra vem som skulle få nästa chans på obesegrade superstjärnan Tyson Fury.

Men veckan innan fajten drog sig Whyte ur med en påstådd axelskada, något som Wallin ifrågasatte, och det spekulerades i att britten använde skadan som ett sätt ut ur matchen mot Otto, och rakt in i en titelmatch mot Fury.

Under fredagen blev den stora titelmatchen mellan Whyte och Fury officiell.

– Våra advokater hade kontakt med Whytes, och vi tryckte på både WBC och det brittiska boxningsförbundet att låta en oberoende läkare ta en titt på honom, men de tog Whytes sida och sa att de hade bevis på skadan. Jag har dock aldrig fått se några, säger Wallin.

Titelmatch för Shields

Galan i Cardiff innehåller flera andra stora namn. Amerikanskan Claressa Shields, av vissa ansedd som världens främsta damboxare, möter Ema Kozin om WBA-, WBC-, IBF- och WBF-titlarna i mellanvikt. Och i huvudmatchen blir det ett helbrittiskt möte mellan Chris Eubank Jr och Liam Williams.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.