Sverige har blivit invalt i World Boxing. På bilden är Agnes Alexiusson från OS i Tokyo 2021. Foto: Bildbyrån

Klart: Sverige invalt i nya boxningsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska boxningsförbundet lämnar det internationella förbundet Iba och har blivit invalt i nystartade World Boxing (WB).

– Det känns fantastiskt, säger Svenska boxningsförbundets vice ordförande Per-Axel Sjöholm.

På torsdagen blev den svenska ansökan godkänd av WB. Det nystartade internationella boxningsförbundet har nu tolv nationer som medlemmar och fler har ansökt.

– Det känns ju fantastiskt, både som personlig seger men framför allt känns det som en seger för boxningen. Korruptionen vann inte, korruptionen ska inte få lov att vinna. Och nu är vi i hamn med en organisation som ska jobba hårt för att det aldrig ska inträffa igen, säger Sjöholm.

Svenska boxningsförbundet beslutade enhälligt vid ett extrainsatt årsmöte den senaste helgen att ändra stadgarna för att kunna byta internationellt förbund.

Flera skandaler

Bakgrunden till bytet är skandalerna kring Iba som lett till att Internationella olympiska kommittén (IOK) inte låtit förbundet arrangera OS-turneringarna 2021 och 2024 och som skulle kunna kasta ut boxningen helt från OS.

För två månader sedan bröt IOK även formellt med Iba.

Skandalerna och oegentligheterna kring det internationella boxningsförbundet (som först hette Aiba men sedan bytte namn till Iba) har pågått i många år. Det har bland annat handlat om ekonomi, domarfusk och oegentligheter kring styrningen av förbundet.

Sjöholm blev själv inblandad då han kandiderade till Ibas styrelse, men då Iba uteslöt ordförande- och styrelsekandidater på grund av falska anklagelser.

Detta ledde till att att en grupp västnationer, däribland Sverige, bildade ett nytt internationellt förbund – World Boxing. Skälet var att man ville rädda kvar boxningen på OS-programmet. Det är dock inte klart om IOK hädanefter kommer att samarbeta med WB i stället för Iba om boxningen i OS.

Sverige har en representant i WB:s interimstyrelse, den tidigare vice ordföranden Karin Mattsson.

KLIPP: Konflikten som skakar boxningsvärlden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.