Ett porträtt från 2009 av boxaren Maria Lindberg. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Maria Lindberg: ”Jag gör min bästa match i karriären men blir helt bortdömd”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Lindberg förlorade fredagens VM-titelmatch i London.

Nu är 44-åringen osäker på framtiden.

– Jag gör min absolut bästa match i karriären men blir helt bortdömd. Just nu vet jag inte om jag orkar ladda om, säger hon till SVT Sport.

Lindberg mötte skotskan Hannah Rankin i London om de två vakanta världsmästarbältena i superweltervikt (69,9 kilo) och förlorade på poäng efter tio ronder.

Domarsiffrorna (98-92, 97-93, 97-93) speglade inte matchbilden, anser svenskan.

– Jag är inte alls okej med resultatet. Det var en tuff match, men jag och hela mitt team var säkra på att jag hade vunnit. Jag är så trött på att höra mig själv säga detta, haha, men jag blir galen! Den här jäkla boxningspolitiken är så tröttsam, säger Lindberg på telefon från London.

Ser man bara siffrorna verkar matchen ojämn. Handlar det bara om politik?

– Ja, definitivt. Det var politik rakt av. Vissa ronder var hyfsat jämna och då är det lätt att ge dem till henne. Jag blir så fruktansvärt trött på den här sporten och det är så synd eftersom jag älskar den. Jag tänkte att den här gången kanske det blir rättvist trots att hon hade hemmafördel, men så blir jag solklart bortdömd igen. Det går helt enkelt inte att vinna på bortaplan.

”Frågan är om jag orkar...”

44-åriga Lindberg är en av damboxningens verkliga veteraner med 29 proffsmatcher varav 19 segrar (10 KO).

Hon har nu förlorat sina två senaste matcher, båda gällde världsmästarbälten.

Hur tänker du kring framtiden?

– Jag vet inte riktigt. Inför den här matchen låg allt fokus på att jag ”är för gammal”, men det bevisade jag verkligen att jag inte är. Frågan är om jag orkar samla krafter igen och just nu... näe. Man lägger ner så mycket energi. Å andra sidan älskar jag boxningen otroligt mycket.

När tar du ett beslut?

– Jag har ingen familj och inga barn som är beroende av mina beslut så jag kan kosta på mig att vara lite slapp och inte sätta någon deadline. Rätt var det är dyker det väl upp ett matcherbjudande och då får jag känna efter om det finns ett sug eller inte, säger Lindberg och fortsätter:

– Jag ville utvärdera efter den här matchen om jag hänger med i världstoppen vid 44 års ålder, men det bevisade jag att jag gör så det är jag otroligt stolt över. Sånt kan man inte riktigt känna på träning utan man måste gå de tuffa matcherna för att veta.

Stördes av visumproblem

I sin uppladdning inför matchen stördes Lindberg av att hennes två tränare hade visumproblem.

Lindberg anlände ensam till London i tisdags, fick sällskap av sin huvudtränare först på onsdag och hennes andre tränare kom först på torsdag kväll efter invägningen, ett knappt dygn före matchen.

– Båda ansökte för nio veckor sedan och det skulle ta tre veckor. Så det har varit lite panik att dra i det. Det suger massa energi att inte veta om jag behöver hitta någon annan lösning. Det var rätt turbulent.

MER BOXNING: Anthony Joshua efter förlusten: ”Kommer inte gråta” (26 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.