Patricia Berghult inför VM-fajten: ”Det blir fyrverkerier”

Uppdaterad
Publicerad

Det är på dagen två år sedan boxaren Patricia Berghults senaste match.

Men under lördagen är den obesegrade svenskan tillbaka i ringen mot Olivia Belkacem – och har då chansen att vinna WBC:s vakanta världsmästarbälte i superweltervikt.

– Två års väntan är över. Förhoppningsvis blir det fyrverkerier, säger Berghult till SVT Sport.

Senast Berghult gick en match var just den 27 november 2019 när hon vann WBC:s interimbälte i superweltervikt (69,9 kilo).

Sedan dess har hon letat med ljus och lykta efter värdiga motståndare till en VM-match, men pandemin och inställda matcher har gjort att hon gått två år utan att tävla.

Under lördagen är det alltså dags igen när hon ställs mot schweiziskan Olivia Belkacem som har tio segrar på tolv proffsmatcher.

Och i dag, fredag, vägde boxarna in i Kulturhuset Spira i Jönköping.

– Just nu vill jag bara få denna dagen avklarad och gå upp i ringen. Jag är förväntansfull. Det är exakt två år sedan min senaste match och det är klart att jag undrar om jag är ringrostig, säger 27-åringen och fortsätter:

– Jag har förberett mig bra och fått ihop 300 ronder sparring. Det är inte samma sak som att gå match, när nerverna spelar stor roll, men även om det tar en rond eller två kommer jag nog att hitta det rätt så snabbt.

”Publikstödet i ryggen”

Berghult har gått 14 matcher hittills i karriären och vunnit samtliga. Men lördagens drabbning får nog klassas som hennes största.

Hon får då chansen att boxas om det fullmätiga WBC-världsmästarbältet sedan den amerikanska stjärnan Claressa Shields bytt viktklass och lämnat titeln vakant.

Från början var planen att hon skulle ha boxats i Kanada i somras mot förra världsmästaren Marie-Eve Dicaire, men den matchen ställdes in med kort varsel.

– Det var tråkigt att inte få åka till Kanada och boxas där, men det här är ändå hemmaplan och det kommer att vara många från Malmö och Örebro som hejar på mig så jag kommer att känna publikstödet i ryggen, säger hon.

”Bältet ska med hem”

För motståndet står 40-åriga schweiziskan Olivia Belkacem.

– Hon har varit Europamästare så det är ingen duvunge. Hon har ändå tio vinster på tolv matcher och kommer nog att gå in och kriga, men vi är förberedda på det. Hon är längre än vad jag är, men jag kommer att vara starkare och snabbare, säger Berghult.

Hur slutar lördagens match?

– Med att jag tar med mig bältet hem. På vilket sätt återstår att se, men bältet ska med hem.

”Vill inte vinna hur som helst”

Olivia Belkacem säger till SVT Sport att hon vill bjuda på en teknisk fajt och visa vad två av världens bästa damboxare går för.

– För mig är det jätteviktigt att bjuda på en hög nivå och teknisk boxning. Jag är en lång och väldigt teknisk boxare och vill visa den svenska publiken den vackraste boxningen.

Att vinna är prio ett, att boxas vackert prio två?

– Hmm. Jag förlorar hellre en match där jag vet att jag verkligen har bjudit på den bästa boxningen jag kan än vinner en match där jag inte är stolt över insatsen. Självklart vill jag vinna och det här bältet är viktigt för mig, men jag vill inte vinna hur som helst.

Matchen mellan Berghult och Belkacem förväntas börja omkring 21.00 lördag kväll.

ARKIV: SVT Sport träffade världsmästaren Patricia Berghult i Malmö (14 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.