Boxaren Patricia Berghult vann VM-bälte i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Patricia Berghult, 27, är fortsatt obesegrad och tog i kväll hem WBC:s världsmästarbälte i superweltervikt.

Svenskan besegrade Olivia Belkacem på poäng vid en gala i Jönköping.

– Jag ska sova med bältet så min sambo får sova på golvet, säger hon till SVT Sport.

Rosengårdsfajtern har gått exakt två år utan att tävla på grund av pandemin och inställda matcher av olika skäl. I kväll var hon tillbaka som segrare på ”hemmaplan” i Jönköping.

Den obesegrade svenskan förlängde sitt fläckfria facit till 15 raka vinster efter att ha vunnit på poäng mot 40-åriga schweiziskan Olivia Belkacem vars nya matchfacit nu lyder 10-3.

– Jag kan inte riktigt fatta det. Jag var helt ringrostig och kan mycket bättre, men nu är jag tillbaka igen. Nu kör vi, säger en segerrusig Berghult när SVT Sport träffar henne i ringen precis efter matchen.

Första matchen på två år

Senast Berghult var uppe i ringen var just den 27 november 2019 när hon vann WBC:s interimbälte i superweltervikt (69,9 kilo). Den här gången vann hon det fullmätiga WBC-världsmästarbältet som amerikanska stjärnan Claressa Shields lämnat vakant efter att hon bytt viktklass.

Matchen då? Olivia Belkacem höll ett högt tempo med hög slagvolym, men det var Berghult som fick in de renaste träffarna.

Boxarna skallade ihop i den andra ronden och båda började blöda, men det var inget som verkade påverka dem nämnvärt efteråt.

Den tuffa schweiziskan pressade framåt och bjöd upp till dans in i det sista, men Berghult fortsatte att pricka sin motståndare. Bland annat med en perfekt vänsterkrok i slutsekunderna av rond sju.

”Hon är nog svullen”

Matchen gick tiden ut, tio ronder, och domarsiffrorna skrevs till 96-94, 97-93, 97-93. En enhällig blågul poängseger.

– Hon var stark. Jag trodde inte att hon skulle komma framåt på det sättet som hon gjorde så vi fick ändra taktik, men sedan började jag hitta mina fötter och då kändes det mycket bättre. Jag fick in träffarna lättare. Vi skallade ihop och jag vet inte hur jag ser ut just nu, men ”battle scars” är ett bevis på att man har fajtats, säger Berghult.

– Hon är nog också lite svullen, så vi är kvitt.

Vill gå ny match i början av 2022

Hur tänker du kring framtiden nu?

– Först vill jag ha lite jullov, jag har tränat i åtta stenhårda månader. Lite vila nu och sedan kör vi på. Jag hoppas på ny match i början på nästa år.

Hur ska du fira i kväll?

– Jag brukar gå hem och lägga mig, men jag tror att de andra vill fira så jag får väl fira en liten stund i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.