Sven Fornling har blivit pappa under träningslägret inför sin kommande titelmatch. Foto: Bildbyrån

Sven Fornling självsäker inför titelmatchen: ”Han är chanslös”

Uppdaterad
Publicerad

En stressfraktur i vänster ben stoppade boxaren Sven Fornlings stormatch i våras.

Nu är den svenske världsmästaren tillbaka för första gången på elva månader – och vill skicka ett starkt budskap till konkurrenterna.

– Om jag kommer i form så är han chanslös, säger skåningen till SVT Sport.

Det var i december förra året som Malmöboxaren Sven Fornling skrällvann mot meriterade tysken Karo Murat och tog hem IBO-bältet i lätt tungvikt.

Därefter var tanken att han skulle gå en stor titelmatch mot ryske IBF-världsmästaren Artur Beterbiev i maj, men en stressfraktur gjorde att matchen ställdes in.

Nu får en helt återställd Fornling, 30, för första gången chansen att försvara sitt mästarbälte när han möter Dominic Bösel, 29, på en gala i tyska Halle på lördag kväll. Samtidigt står WBA:s interimtitel på spel.

– Att möta Beterbiev i USA hade varit en supermatch. Jag ska inte säga att det här blir lättare för att Bösel är också tuff, men det är ett steg ner jämfört med Beterbiev. Nu är det elva månader sedan jag gick match och jag behöver komma tillbaka till ringen och ta nya tag mot USA efter vintern, säger svensken till SVT Sport.

”Kommer göra livet surt för honom”

Hemmahoppet Bösel har vunnit 29 av 30 proffsmatcher. Enda förlusten kom mot Karo Murat 2017, samme man som Fornling besegrade för att vinna världsmästarbältet. Sedan dess har tysken radat upp fem raka segrar.

– Bösel ledde på poäng mot Murat innan han blev knockad i den elfte ronden. Han gör det mesta bra, men få saker extraordinärt bra. Han har en tysk stil, alltså välskolad och gör få misstag, men om jag kommer i form så är han chanslös. Så är det bara.

Känner du dig som favorit?

– Det vet jag inte, jag har varit borta från ringen länge nu, men jag var inte favorit mot Murat heller och ändå gjorde jag hans dag rätt pissig. Jag kommer att göra livet surt för Dominic Bösel också, säger svensken.

Vill gå tre matcher 2020

Efter ett skadedrabbat 2019 siktar Sven Fornling på ett desto mer aktivt 2020.

– Jag vill gå tre matcher under nästa år och möta de som har de tunga VM-titlarna. På sikt vill jag ha alla världsmästarbälten i lätt tungvikt och kunna säga att jag odiskutabelt är den bäste boxaren i världen i min viktklass. Efter det kan jag lägga av, säger 30-åringen.

Under träningslägret inför helgens titelmatch har skåningen blivit pappa för andra gången.

– Jag har en dotter sedan tidigare och nu har jag fått en pojke. Jag har pendlat mellan två världar: Från familjen och lugnet där hemma till klubben där unga och hungriga boxare försöker slita huvudet av mig. Min fru har dragit ett tungt lass nu i början så efter att jag försvarat min titel tänker jag betala tillbaka och ta lite semester, säger Fornling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.