Cecilia Braekhus och Klara Svensson. Foto: Bildbyrån

Svensson förlorade titelmatchen mot Braekhus

Uppdaterad
Publicerad
Utmanande Klara Svensson stod på benen i tio ronder, men hon lyckades aldrig hota giganten Cecilia Braekhus. Norskan tog sin 30:e seger på lika många proffsmatcher och försvarade sina fem mästarbälten.  ”Det blev lite för mycket slugger och trötthet, jag blev passiv”, säger Svensson till SVT Sport.

Inför närmare 10 000 åskådare i ett slutsålt Spektrum i Oslo hade Klara Svensson, 29, chansen att kamma hem fem mästarbälten på en och samma gång.

Problemet var bara att en viss Cecilia Braekhus, 35, stod för motstånet.

Svensson inledde inspirerat i de två första ronderna där hennes taktik i att hålla sig undan, jabba och kontra till en början var någorlunda lyckosam.

Jämn inledning

– Det kändes bra i första, andra och början på tredje ronden. Sedan kändes det lite som att det gick nästan för lätt. Jag började tänka lite för mycket och så bjöd det till att hon träffade mig, säger Klara Svensson till SVT Sport.

Trots svenskans fina inledning hade Braekhus hela tiden ett märkbart övertag – ett övertag som blev större ju längre matchen led.

Braekhus fick in flera tunga slag som gjorde Svensson märkbart dinglig och i den sjunde ronden vilade svenskan för några korta sekunder mot repen i väntan på klockans ringande befrielse.

– Hade jag orkat vara smartare som i början av matchen. Röra mig och behålla min blick så hade det kanske sett annorlunda ut, men det blev lite för mycket slugger och trötthet och jag blev passiv.

”Full kontroll”

Men Braekhus – som inför matchen haft problem med hälsan -  lyckades inte knocka Svensson utan den ihärdigt försvarande svenskan stod på benen i samtliga tio ronder.

– Efter den fjärde ronden kändes det som att jag gick jag en inre kamp mot mig själv. Jag hade kontroll, men var sliten och det är första gången på mycket länge som jag inte kommer till en match fullt frisk, säger Cecilia Braekhus till SVT Sport.

Stod matchen ut

Vidare är Svensson nöjd med att hon lyckades stå på benen mot världsmästarinnan i samtliga tio ronder.

– Ja, absolut. Jag förstår att det inte var en rolig match för henne.  Jag utmanade henne och var ganska störig i allmänhet.

Braekhus seger gick aldrig att ifrågasätta och efter ett enhälligt domarbeslut tog den 35-åriga norskan sin 30:e seger på lika många proffsmatcher.

”Låg och spydde”

Efter beklagade sig Svensson över att hennes tränare Joey Gamache inte fanns med i ringhörnan sedan han insjuknat.

– Det är som sagt ingenting att göra, men väldigt märkligt att han låg och spydde och var helt däckad. Det känns lite snopet för vi har levt och andats den här matchen. Det måste ha varit frustrerande för honom att inte vara på plats.

Domarna tilldelade Braekhus segern med 99-91, 99-91 och 100-90.

– Det var en bra match där Klara kämpade på bra. Hon boxades som vi trodde att hon skulle göra och jag hade full kontroll hela vägen, säger Cecilia Braekhus till SVT Sport.

Norskan får behålla mästarbältena från de fem stora organisationerna WBA, WBC, WBO, OBF och IBO.

Fakta:

Visa

Cecilia Brækhus

Född: 28 september 1981 i Cartagena, Colombia. Uppväxt i Bergen.

Smeknamn: The First Lady.

Viktklass: Weltervikt (66,7 kg).

Längd: 171 centimeter.

Resultat: 30 proffsmatcher, 30 vinster varav åtta på KO.

Klara Svensson

Född: 15 oktober 1987 i Höllviken.

Smeknamn: The Swedish Princess.

Viktklass: Weltervikt (66,7 kg).

Längd: 175 centimeter.

Resultat: 19 proffsmatcher, 17 vinster varav fem på knockout.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer