Deontay Wilder och Tyson Fury möts i helgen för tredje gången. Foto: Bildbyrån

Tyson Fury: ”Det är som att leka med en atombomb”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot söndag sätter obesegrade Tyson Fury sitt WBC-bälte i tungvikt på spel mot Deontay Wilder.

Den amerikanske knockoutmaskinen har bara förlorat mot Fury under sin karriär.

– Att möta honom är som att leka med en atombomb, säger 33-årige Fury.

Deontay Wilder, eller ”The Bronze Bomber” som han också kallas, har vunnit alla 42 matcher (41 på knockout) utöver sina två möten med Fury (oavgjort 2018 och förlust 2020).

Nu är 35-åringen ute efter revansch mot sin brittiske rival när de i helgen möts för tredje gången.

– Det är en väldigt viktig match för mig. Den kommer att definiera mig och min karriär. Jag är redo för min upprättelse, säger han.

Wilder vill vinna storstilat

Amerikanen har ett imponerande matchfacit och av hans 42 segrar har 41 kommit via knockout.

Den enda matchen som gick tiden ut – hans första VM-fajt, mot Bermane Stiverne 2015 – följdes senare upp av ett returmöte där han knockade Stiverne brutalt i första ronden.

Den ende som lyckats besegra honom, Tyson Fury, gick också i backen två gånger i deras första möte 2018 och reste sig då mirakulöst efter en rejäl nedslagning i den tolfte och sista ronden när alla trodde att matchen var över.

– Mitt mål är alltid att knocka min motståndare. Inte bara att vinna. Men ibland när jag letar för mycket efter knockouten tar jag dåliga beslut. Den här gången kommer jag att vara lugnare i ringen. Inte slösa lika mycket energi. Jag vill ge fansen vad de kommer för att se, säger Wilder.

”Den farligaste tungviktaren”

Men det är obesegrade Tyson Fury (30-0-1) som har WBC:s prestigefyllda världsmästarbälte och går in som favorit.

– En del har räknat bort Wilder och beskriver honom som en nolla. Som att han vore värdelös. Men inget vore mer fel. Tro inget annat än att Deontay Wilder är den farligaste tungviktaren där ute. Klumpa ihop alla andra tillsammans och de är ändå inte lika farliga som honom, säger Fury.

– Får Wilder bara in en kvarts träff på dig kan han knocka dig medvetslös. Han har enorm slagstyrka.

Matchen äger rum i Las Vegas natten mot söndag, svensk tid. Senare den här månaden, den 30 oktober, går svenske Otto Wallin en stor match i London mot britten Dillian Whyte som är förste utmanare till WBC-bältet.

MER BOXNING: Joshua förlorade sina VM-titlar i tungvikt (26 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.