Henna Johansson får förlorade sitt återkval. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Henna Johansson efter OS-uttåget: ”En förbannelse”

Uppdaterad
Publicerad

OS är över för brottaren Henna Johansson.

En bronsmatch låg i potten vid vinst mot ryskan Liubov Ovtjarova men svenskan valde fel taktik. Nu åkte hon ut på samma sätt som i sina tidigare två OS.

– Det är väl min förbannelse, säger Johansson.

Med 15 sekunder kvar av matchen var ställningen 8–5 till ryskan och Johansson lyckades plocka poäng – men inte tillräckligt många och Ovtjarova vann med 8–7.

Henna Johansson säger att hon borde ha inlett matchen på ett annat sätt.

Tokyo 2020

– Jag tycker att min taktik inte riktigt funkade med att ha första perioden stabil och sedan köra. Hon tänkte antagligen likadant och det krockade lite i dag.

– Med facit i hand skulle jag kört på från början för jag hade mycket kraft kvar där, säger Henna Johansson.

Tredje raka uttåget

Johansson har brottats i världstoppen i tolv år. Det här var hennes tredje OS och hon åkte ut på samma sätt som i de tidigare – förlust i återkvalet, precis före medaljmatcherna.

– Det känns tråkigt, det är mitt tredje OS och alla har slutat precis likadant. Det är väl min förbannelse.

I OS i Rio 2016 blev Johansson också utslagen efter tre matcher och hamnade på tionde plats. Även i London slutade hon tia. Uttåget i Tokyo är tyngre.

– Absolut, för jag vet att jag är mycket bättre och har bättre flyt i min brottning. Jag vinner extremt många fler matcher än jag förlorar. Det är tråkigt att det aldrig faller in rätt här, säger hon.

Nu överväger 30-åringen att satsa mot nästa OS i Paris 2024.

– Jag vill verkligen ha en OS-medalj, det är det enda jag saknar.

Inga svenska medaljer

Guldhoppet Alex Kessidis slogs tidigare i veckan ut i sin OS-debut och nu står allt hopp till Sofia Mattsson, som kliver in i spelen i 53-kilosklassen på torsdag.

– Vi får hoppas att hon tar en medalj så får jag njuta lite av den också, säger Johansson om Mattsson, som tog OS-brons i Rio 2016.

Den lilla, lilla trösten är att svenskan nu får njuta av maten i OS-byn.

– Sushin har jag hört är bra och sedan lite pizza också.

MER OS: Här får Duplantis sitt guld:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet