Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagschefen i Zakarias Tallroth om Johanna Lindborgs OS-chanser. Foto: Alex Nicodim / BILDBYRÅN

Johanna Lindborg kan få OS-plats om belarusiskan inte får tävla

Uppdaterad
Publicerad

Belarusiska och ryska idrottare är välkomna att tävla på OS i Paris om de anses uppfylla kraven på neutralitet.

Brottaren Veranika Ivanova är inte välkommen, vilket öppnar upp för en svensk OS-plats i brottning.

– Johanna Lindborg har väldigt stora chanser att komma till Paris eftersom hon förlorade en helt avgörande final mot belarusiskan, säger landslagschefen i Zakarias Tallroth till SVT Sport.

I helgen släppte den Internationella Olympiska Komitteén en första lista på ryska och belarusiska idrottare som anses vara neutrala och därmed är välkomna att tävla på OS i Paris.

IOK granskar alla ryska och belarusiska idrottare som har kvalat in till spelen. För att klara neutralitets-testet får de inte bedömas ha visat stöd för kriget i Ukraina eller ha kopplingar till den ryska armén.

OS i Paris 2024

På listan saknas bland annat flera ryska och belarusiska brottare från den absoluta världseliten, vilket gör att det eventuellt finns en öppning för en svensk OS-plats.

En som saknas på listan och i nuläget alltså inte får tävla i OS är belarusiskan Veranika Ivanova, som i mars slog Johanna Lindborg i en kvalfinal i 62-kilosklassen.

Inväntar processen

Nu hoppas det svenska brottningsförbundet att Ivanonvas plats i stället ska gå till den 26-åriga svenskan.

– Om listan inte förändras på något sätt så bör Johanna Lindborg ha väldigt stora chanser att komma till Paris eftersom hon förlorade en helt avgörande final, säger landslagschefen Zakarias Tallroth till SVT Sport.

Vidare är Tallroth tydligt med att det är långt ifrån att räkna hem en OS-plats till Lindborg då IOK:s lista ännu inte är skriven i sten.

–Man ska vara försiktigt med att hopps för mycket, det är mycket oklarheter med eventuell överklaganden från de brottare som inte är med på listan. Vi både tror och hoppas att vi kan få ett definitivt besked innan juni är slut.

OS i Paris drar igång den 26 juli och pågår till den 11 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet