Sofia Mattsson besegrade turkiskan Bedoha Gün innan hon slogs ut i kvartsfinalen. Foto: TT

Sofia Mattsson förlorade VM-kvarten – men bronschans kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter två raka segrar följde en förlust för Sofia Mattsson.

Men trots nederlaget i VM-kvartsfinalen mot Mayu Mukaida finns medaljchansen kvar.

Japanskan vann nämligen sin semifinal vilket innebär återkval för svenskan.

Med Sofia Mattssons avvaktande start, och underläge med 0–6 efter halva matchen, blev uppförsbacken för brant. Hon försökte komma i kapp under andra halvan av mötet med Mayu Mukaida på matta D i Laszlo Papp Arena i Budapest, men kvartsfinalen i brottnings-VM slutade med en 4–6-förlust.

– Jag tycker att jag gjorde tre bra avslutande minuter, men att jag tappade för mycket i första. Jag skulle ha gasat lite mer där, men det är svårt att hämta igen när man möter någon som är så pass bra, säger hon.

– Det är surt, det är nog rätt ord. Surt.

”Mer offensiv”

Förbundskapten Sara Eriksson Dikanda:

– I första skulle hon ha varit lite mer offensiv. Japanskorna är ju offensiva och det är Sofia också, så hennes egna sidor blev lite hämmade där, säger hon.

TT: Vad sade ni till henne i paus?

– Vi sade att det bara var in och köra, att det var hon som skulle ta poäng. Vi sade även att hon skulle jobba utsida arm för att få dyk därifrån.

Taktiken och forceringen gav fyra poäng men det räckte ändå inte mot Mukaida.

Trots förlusten finns medaljchansen kvar för Sofia Mattsson.

Om Mayu Mukaida vann semifinalen mot Zhang Qi från Kina, vilket innebär att Mattsson fick en plats i tisdagens återkval. 28-åringen är därmed med i kampen om bronset.

– Det vore kul att få komma hem med en medalj, sade Mattsson innan återkvalet säkrats.

Sofia Mattsson inledde VM med en snabb fallseger i kvalmatchen mot australiska Jessica Lavers McBain. I åttondelen var hon överlägsen mot turkiskan Bediha Gün och vann med 8–1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.