Foto: TT Nyhetsbyrån

Sofia Mattsson slipper japanskt spöke i VM

Publicerad

Sofia Mattsson, 28, slipper ett japanskt spöke i brottnings-VM i Budapest.
Saori Yoshida – världens genom tiderna bästa brottare – har lagt av.
– Den som efterträder henne kommer säkert vara minst lika bra, säger svenskan.

Japanskan Saori Yoshida jagade i Rio de Janeiro 2016 sitt fjärde raka OS-guld, men föll i finalen mot amerikanskan Helen Maroulis. För Yoshida – som även har tagit 13 VM-guld – blev det hennes sista stora mästerskap.

– Hon har lagt av med sin satsning, säger Sofia Mattsson till TT inför ett träningspass i Helsingborg.

Mattsson har förlorat tre VM-finaler mot Yoshida (2015, 2014 och 2013), men tror inte att VM-resan i Budapest den 20–28 oktober blir lättare bara för att japanskan har lagt av.

– Japan kommer alltid ha en brottare i toppen och den som efterträder henne nu kommer säkert vara minst lika bra. Det är en toppnation och alla som kommer och slår sig upp som nummer ett i Japan i alla viktklasser är en toppmotståndare.

”Det kommer vara tufft i år”

Mattsson tog OS-brons i Brasilien och VM i Ungern blir hennes första internationella mästerskap sedan hon i november i fjol födde dottern My. Hon tävlar i 55-kilosklassen och slipper där även amerikanskan Maroulis, som gått upp till 57-kilosklassen.

– Japan (Okuno Haruna) är ju regerande mästare från förra året. Sedan är det ju Ryssland, Polen, Kazakstan, Kina, Vitryssland. Ja, det är många... Det kommer vara tufft i år, många som kan ta medalj, säger Sofia Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer