• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Jennie Brobeck tillförordnad klubbdirektör berättar om krisen i Brynäs. Foto: SVT/Bildbyrån

Krisande Brynäs ska resa sig igen

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs segrade i SHL-kvalet mot HV71 men bakom kulisserna var det en förening i kris.

Ledningsproblem och en osund kultur gjorde att flera personer valde att sluta.

Men den tyngsta smällen kom när två spelare blev misstänkta för våld i nära relationer respektive våldtäkt.

Brynäs damer knep ett SM-silver i våras medan herrarna klarade sig med nöd och näppe kvar i SHL efter kvalspel. Men krisen inom en av de mest anrika hockeyföreningarna i Sverige var total under våren med personalflykt och spelare som misstänktes för brott.

– Det är inga roliga saker, anklagelserna är inte ok. Jag tror många i gruppen tyckte det var jobbigt också men någonstans försöker vi fokusera på att träna och bli bättre och försöker lägga kraft och fokus på det, säger Anton Rödin.

I och med att spelarna misstänktes för våld i nära relationer respektive våldtäkt så valde Unicef att bryta samarbetet med Brynäs.

Många personer lämnat

Under det senaste året har många personer lämnat självmant eller fått sparken från Brynäs. Bland annat lämnade klubbdirektören Michael Campese och sportchefen Michael Sundlöv. En extern analys av föreningen gjordes i vintras och den visade på stora ledarskapsbrister, en osund kultur och kommunikationsproblem.

– I grund och botten skulle jag säga att det är ett bristande ledarskap från högsta ledningen, det har varit rörigt de senaste två-tre åren, säger Viktor Alner som driver Brynäspodden.

Nu försöker en sargad förening att resa sig igen.

– Det närmsta året är superviktigt, det gäller att vi jobbar tillsammans och få alla delarna att bli ett. Vi ska gå från botten till toppen och det gäller helheten, säger Jennie Brobeck, en av två tillförordnade klubbdirektörer.

Två konsulter leder Brynäs

Arbetet med att återställa ett sargat förtroende och att få en fungerade organisation igen har påbörjats. Samma personer som gjorde den externa genomgången av föreningen är även de som nu tillfälligt tagit över som klubbdirektörer – två externa konsulter som leder förändringarbetet i Brynäs.

– Det är klart att man inte sätter en förändring som handlar om kultur, ledarskap och formella system direkt. Det är absolut ingen quickfix, säger Gunnar Ekman, en av två tillförordnade klubbdirektörer.

Majoriteten av styrelsen sitter kvar

Två av sju i styrelsen, bland annat ordföranden Jürgen Lorenz, har valt att hoppa av vid nästa årsmöte som är i slutet av juni. Det är en styrelse som både supportrar och sponsorer riktat hård kritik mot.

– Nu är det en förtroendefråga för mig, styrelsen måste återbygga förtroendet och föreningen ska bygga förtroende med våra sponsorer, våra medlemmar och vår organisation, säger styrelseledamot Ulrika Spåls.

KLIPP: Se hela reportaget i spelaren här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.