Coronakrisen slår hårt mot barns fysiska vanor

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen slår hårt mot barn och ungas fysiska vanor.

Bara två av tio barn uppfyller Världshälsoorganisationens mål om 60 minuter fysisk aktivitet per dag.

– Många barn upplever att de hinder som de i vanliga fall har för att komma i aktivitet blir än värre under den här perioden, säger Carolina Klüft, verksamhetschef för Generation Pep.

Generation Pep arbetar för barn och ungas hälsa och i slutet av mars släppte de en rapport om barn och ungas hälsovanor i Sverige. Rapporten visar bland annat att bara två av tio barn uppfyller Världshälsoorganisationens mål om 60 minuter fysisk aktivitet per dag.

Och coronakrisen har knappast bättrat på siffrorna.

Corona och idrott

– Vi ser redan nu att många barn upplever att de hinder som de i vanliga fall har för att komma i aktivitet blir än värre under den här perioden, säger Carolina Klüft i SVT:s Helgstudion och fortsätter:

– Och vi vet ju också sedan tidigare att barn och unga är som mest aktiva i skolan och när skolan delvis stänger blir det så klart problem och barn blir ännu mer stillasittande.

Bra att ungdomsidrotten kör på

Trots pandemin har flera barn- och ungdomsidrotter kommit igång och Klüft ser det som något positivt.

– Vi är glada att vi kan hålla igång barn och unga, de får vara på sina aktiviteter även om det är restriktioner. Det är betydelsefult, speciellt i dessa tider.

Rapporten visar också att mer än var femte 7-9-åring sitter tre timmar eller mer framför en skärm varje dag.

– Det känns otroligt tufft. Det är tunga siffror att ta in men det är samtidigt viktigt att fånga in verkligheten.

Kan få stora konsekvenser

– Man hamnar ofta stillasittande med skärmen, man kan vara aktiv, men ofta blir man stillasittande. Det blir en konkurrent om barn och ungas tid och de blir mindre aktiva helt enkelt, det är en tuff konkurrent som vi måste försöka bemöta. Det handlar inte om att rycka dem ur handen på barnen men man får lägga in rörelsepauser och sätta gränser för användandet.

Stillasittandet kan få stora konsekvenser för samhället, berättar Klüft.

– På individnivå blir konsekvenserna sjukdomar som man kan drabbas av i äldre ålder. Typ 2 diabetes, olika cancerformer, depression och fetma. Konsekvenserna för samhället blir de enorma kostnaderna som sjukvården kommer ha i framtiden med tanke på sjukdomarna man drabbas av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet