Vänster: SOK-läkaren Per ”Pliggen” Andersson. Höger: Skidåkaren Jennie Öberg blev väldigt sjuk av det nya coronaviruset. Foto: TT

Idrottsläkaren: ”Man får inte chansa”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsskidåkaren Jennie Öberg blev väldigt sjuk av coronaviruset och får därför inte träna på en månad.

Men hur ska elitidrottarna tänka efter att de varit sjuka i det nya viruset?

– Nu är det försiktighetsprincipen som gäller. Man får inte chansa, säger SOK-läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Att viruset är helt nytt gör det förstås väldigt svårt för läkare i allmänhet och kanske idrottsläkare i synnerhet att ge råd till dem som har drabbats. När kan de börja röra på sig? När är det okej att träna hårt?

– Det blir en speciell situation för våra elitidrottare som utsätter sin kropp för extrema belastningar. Det är en sak att vara symptomfri och kunna gå till jobbet, en annan sak om du ska köra hård intervallträning i din idrott, säger Andersson, skidlandslagets tidigare läkare.

– Många får symptom i andningsvägarna och våra uthållighetsidrottare har extrema belastningar på hjärta och lungor. Klart är då att vi behöver vara noggrannare när det gäller återgången till träning, att vi har en tät dialog med de aktiva och med tränarna, säger han.

Har inte kunskap

Per ”Pliggen” Andersson arbetar nu som läkare hos Sveriges olympiska kommitté (SOK). Han säger att det är viktigt att få ut budskapet om det nya coronaviruset och att man inte har full kunskap om vad som kan hända efter att man haft viruset och då utsätter sin kropp för stora belastningar.

– Nu får man inte ta några symptom för lindrigt, trots att många aktiva är vana att pressa sin kropp och är vana att träna med smärta. Det händer att individer går tillbaka för tidigt efter sjukdom, men nu är det ytterst viktigt att vi jobbar med säkerhetsmarginaler kring de här bitarna, säger han.

Han säger att det finns idrottare i SOK:s program som varit sjuka. Jennie Öberg tillhör inte SOK:s program, men skidåkaren är ett exempel på en elitidrottare som blivit väldigt sjuk av viruset. Hon fick dubbelsidig lunginflammation och blev inlagd på sjukhus där hon fick syrgashjälp.

”Förhöjd risk”

Hon vill berätta om sin upplevelse för att varna andra om vilka allvarliga konsekvenser det kan bli – även för en elitidrottare.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle bli så här dålig, då jag känt mig ganska trygg i att man är vältränad, ung och inte har någon bakomliggande sjukdom, säger Öberg.

Sjukhusets läkare sade till henne att hon inte fick träna på en månad efter att ha blivit frisk.

– Det var väl främst för att det visats att man har en förhöjd risk att dra på sig hjärtmuskelinflammation efter det här, säger hon.

Hon säger att hon inte är orolig för sin vidare satsning inom skidåkningen.

”Förstått allvaret”

– Jag ser bara fram emot att få börja med träningen och blir det något krångel då får man ta den bollen då. Just nu är jag bara så himla glad över att jag mår bra. Det andra är sekundärt.

”Pliggen” Andersson tycker att det är väldigt positivt att Jennie Öberg ser till att idrotten får en röst när det gäller coronaviruset.

– Alla behöver tänka till runt det här när det gäller återgången till träning och hur man ska hantera det, säger Andersson.

– Våra aktiva har ibland lite svårt att lyssna på våra råd, men nu känner vi ändå att det här har man förstått allvaret i.

KLIPP: Jennie Öberg: ”Kändes overkligt” (17 april 2020)

Fakta: Rekommendationer till idrotten

För att undvika spridning av det nya coronaviruset och covid-19, sjukdomen som utvecklas av viruset, bör idrotten:

+ Se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks.

+ När det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

+ Skjuta upp matcher och tävlingar för seniorer. Barn upp till 18 år kan tävla och spela matcher om övriga allmänna råd följs vad gäller folksamlingar (max 50 personer), hålla distans till andra personer och så vidare.

+ Se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.