Det är dags för barnen att lämna bänken och få börja idrotta igen, anser fem stora idrottsförbund i ett öppet brev till regeringen. Foto: TT

Idrottsförbund kräver att ungdomar får börja träna igen

Uppdaterad
Publicerad

Fem stora idrottsförbund skriver i ett öppet brev till regeringen att hallarna måste öppnas upp för inomhusverksamhet för barn.

”Vi uppmanar till att öppna upp alla idrottsanläggningar så att inga fler barn far illa”, skriver man bland annat.

Det är basketförbundet, gymnastikförbundet, handbollsförbundet, innebandyförbundet och simförbundet som gått ihop och skrivit det öppna brevet som i första hand riktar sig till regeringen men även kommunerna.

Just nu är all organiserad inomhusträning i statlig, regional och kommunal regi för barn nedstängd till 24 januari. Brevskrivarna påpekar att hundratusentals barn tappat en källa till glädje, trygghet och livsviktig rörelse och att stillasittandet riskerar att ge fysisk och mental ohälsa.

Corona och idrott

Föreningarna tappar ungdomar under pandemin

Många föreningar vittnar om ett medlemstapp och är oroade för konsekvenserna.

”Vi är rädda för att vi tappar en eller flera generationer.”

Brevskrivarna säger att idrottsrörelsen upprättat ett smittsäkert protokoll att förhålla sig till.

”Alla våra föreningar vill och kan ta ansvar för att inte bidra till en ökad smittspridning och samtidigt bidra till en bättre folkhälsa genom glädje, trygghet och livsviktig rörelse”, avslutas brevet.

Det öppna brevet i sin helhet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet