Djurgården väntar på publiklättnader

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenskan står för dörren, men dörren är just nu stängd för publik. Glappet är stort mellan tillåtna åtta åskådare och publik-kapaciteten 30 000 på Djurgårdens hemmaarena.

– Vi skulle nog kunna ta in ganska många tusen smittsäkert, men vi har den största respekt för gällande regler, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till SVT Sport.

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut. I ett antal publiceringar undersöker SVT Sport hur idrotten påverkats av virusets framfart.

Förra året spelades Allsvenskan inför tomma läktare. Nu drar det återigen ihop sig till en tyst, tom och öde allsvensk fotbollsfest.

Corona och idrott

Enligt den nya, tillfälliga pandemilagen, får offentliga tillställningar som idrott ha åtta åskådare. Kultur och sport med sittande publik kan dock få ta emot 300 åskådare, om de klarar att säkra smittskyddet.

Men samtidigt har Sverige regionalt självstyre och samtliga svenska regioner har gjort ett undantag på undantaget till åtta åskådare.

– Visst kan vi tänka oss att ta in några till på vår arena, men samtidigt måste vi gilla läget och gå framåt, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren.

Vad skulle ni kunna göra kring ert arrangemang, för smittskyddet?

– Det handlar om att öppna många entréer, se till att slussa folk och så klart prata med kollektivtrafiken. Folk måste kunna ta sig till och ifrån matchen på ett vettigt sätt.

Köpcenter saknar maxtak

För Djurgården är läget inte akut på grund av flera spelarförsäljningar och nästan 60 miljoner kronor plus under fjolåret. Elitfotbollen står i princip publiklös, medan stora varuhus får ta emot 500 besökare. Gallerior och köpcenter saknar ett maxtak.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har efterlyst att lokalens storlek ska spela en större roll, vilket skulle öppna upp för klubbar med en stor arena.

– Ju större arena, desto mera folk bör man kunna ta in på ett smittsäkert sätt. Det låter ju logiskt. Vi står bakom det som Svensk Elitfotboll har tagit fram och då är det i ett första läge 3000 personer. Sedan får vi anpassa oss efter hur smittan sjunker och då skulle vi kunna komma upp på 40 procent, och senare 75 procent. Men vi har i nuläget inga förhoppningar om att få ta in publik, säger Henrik Berggren.

Om det blir någon publik vid den allsvenska starten återstår att se. Folkhälsomyndighetens senaste förslag är ett maxtak på 100 personer vid utomhusevenemang från och med den 11 april.

Ett år med corona

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetspubliceringar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.

Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln special: Ett år med corona, om pandemiåret 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet