Mats Enquist generalsekreterare Svensk Elitfotboll Foto: Bilbyrån

”Vi är lite förvirrade just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Men en månad kvar till den allsvenska premiären kastades Mats Enquist igår mellan hopp och förtvivlan. Olika besked kring publikfrågan från först regeringen och sedan Folkhälsomyndigheten lämnade generalsekreteraren för Svensk Elitfotboll med mer frågor än svar.

– Vi är lite förvirrade just nu kan man väl säga, vi väntar på att få besked om vad de egentligen menar, säger Enquist till SVT Sport.  

Det var under tisdagen som det, för Enquists del, först kom glädjande besked från idrottsminister Amanda Lind (MP). En ljusning i publikfrågan och en möjlig premiär av den Allsvenska fotbollen med publik på läktaren. Förhoppningarna hos Enquist släcktes dock kvickt av statsepidemiolog Anders Tegnell som tillbakavisade uppgifterna.

– Det var väl inom loppet av 30 minuter som det först kom ett besked från Amanda Lind och sen ett annat från Anders Tegnell och sedan ett tredje från Johan Carlsson, så det är klart att det gungar till i båten rejält, säger Enquist till SVT Sport och fortsätter:

Corona och idrott

– Vi har svårt att förstå logiken, i ett tufft smittläge så drar man ner så att en affär kan ha 500 samtidiga besökare inomhus, men vi får inte ens vid ett måttligt smittläge ha 100 sittande människor som övervakas. Jag förstår inte varför vi ska behandlas annorlunda och det har gått ett år nu.

Nytt möte på fredag

Svensk Elitfotboll har begärt ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten nu på fredag och Mats Enquist hoppas då få tydligare besked.

– För oss är det jätteviktigt att kunna börja planera. Vi vill ju visa att vi kan ta ansvar och jag tycker signalen från Amanda Lind var att de förstått det och tagit det till sig men det känns ju lite nedslående att FHM inte är så intresserade av att föra den här dialogen, jag hoppas jag har fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet