Australiens skandaliserade cricketkapten Steve Smith leds fram på Tambo-flygplatsen i Johannesburg tidigare i dag. Foto: TT.

Hårda straff efter cricketskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev hårda straff för tre australiska spelare efter cricketfusket i Sydafrika. De stängs av i mellan nio månader och ett år.

Tre australiska landslagsspelare i cricket får skulden för bollfusket i landskampen mot Sydafrika i söndags i Johannesburg. Lagkaptenen Steve Smith och den assisterande lagkaptenen David Warner får ett års avstängning. De stängs även av från spel i sina klubblag i den indiska ligan den här säsongen.

Gömde tejpen i byxorna

Den spelare som försökte utföra fusket, Cameron Bancroft, blir avstängd i nio månader. Han ertappades med att försöka tejpa fast grus på bollen, för att störa bollbanan för motståndarna. När han fick se sig själv på arenans storbildsskärm försökte han gömma tejpbiten innanför byxorna.

– Inga andra spelare eller landslagsledningen hade någon kännedom om bollfuskincidenten, säger James Sutherland, chef för Australiens cricketförbund.

Under tisdagskvällen kom besked om att de tre huvudansvariga i skandalen skickas hem till Australien från Sydafrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.