Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Edin berätta om nervositeten vid sista stenen: ”Tänkte: ”Stanna då för fasen” Foto: SVT

Niklas Edin efter curling-VM-guldet: ”Tänkte att eran var över”

Uppdaterad
Publicerad

Med ett av karriärens tyngsta år i bagaget var det många som tvivlade på om Lag Niklas Edin fortfarande var ett världslag.

Spelarna själva också.

Men efter en imponerande uppvisning under VM fick laget ett välkommet kvitto.

– Det betyder jättemycket, säger han dagen efter VM-guldet.

Niklas Edin tog i går sitt sjunde VM-guld.

Sverige slog Kanada i finalen med 6–5 efter en rysare i sista omgången.

Och även om Edin redan hade sex VM-guld, ett OS-guld och sju EM-guld på meritlistan så placerar 37-åringen denna medalj högt i rankingen.

– Väldigt högt, faktiskt. Det har ju varit lite halvmotigt den sista tiden, med mycket skador och sånt där, säger han, och fortsätter:

– Och vi har ju tappat lite på världsrankingen (de var rankade sexa inför VM), och kanske lite självförtroende också den senaste tiden när vi kanske inte varit självklara favoriter.

– Men nu fick vi allting att stämma väldigt bra och det kändes som att vi var ganska dominanta hela tiden, faktiskt.

”Skönt kvitto”

Under säsongen har laget bara nått semifinal en enda gång (då de förlorade finalen mot VM-bronsmedaljörerna i The Nationals november), och vid förra årets VM missade laget medalj för första gången sedan 2016.

Vad betyder det att få detta kvitto, att ni verkligen var bäst igen?

– Det betyder ju jättemycket! Det var många som sa att de kanske tänkte att eran var lite över, men det är den ju absolut inte. Så det var ett väldigt skönt kvitto för oss själva.

– Vi tänkte att de andra lagen kommit ikapp och till och med lite förbi i vissa fall, men nu var vi strået vassare än alla lag vi tänkte hade passerat oss. Så vi får tänka om: Inget har förändrats. Vi är fortfarande favoriter om vi får till spelet som vi fick nu.

När SVT talar med Edin sitter han på en flygplats i Zürich, där de mellanlandat inför säsongens sista Grand Slam-tävling, som startar i morgon. Edin erkänner att det blir svårt att ladda om.

– Personligen känner jag mig helt dränerad, så det blir en utmaning, helt klart. Vi har ju inte alls samma fokus, även om vi vill göra det väldigt bra och att det är en viktig turnering också, säger han, och fortsätter:

– Vi får nog ta det lite med en nypa salt, om vi åker på en tidig förlust är det inget konstigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.