VM-guld i curling till Sverige – lag Edin fick revansch på Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges lag Edin är världsmästare i curling efter att ha vunnit mot Kanada i VM-finalen. Redan i femte omgången kopplade svenskarna ett rejält grepp, och guldet kunde till slut säkras med segersiffrorna 7-3 efter åtta spelade omgångar.

Natten mot söndag var det dags för revansch. Sverige ställdes mot Kanada och det lag som segrade i VM-finalen förra året.

Lag Edin fick en smakstart och tog en 2-0-ledning i andra omgången. Efter småskakigt spel från kanadensarna gick Sverige upp till 4-0 efter fyra spelade omgångar.

”Ovanligt att det blir såhär”

Svenskarna följde upp med genomgående stabilt spel, och när det efter sju omgångar stod 7-1 till Sverige var det glasklart vartåt det barkade.

– Det är ovanligt att en VM-final blir på det här viset, sade SVT:s expertkommentator Eva Lund, inför åttonde omgången i natt.

Ungefär samtidigt ställdes VM-pokalen upp nere vid isen på arenan i Las Vegas. Då var det i princip klart: Sverige är världsmästare i curling.

Svenskarna, Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren, som tog silver i OS i Pyeongchang, har levererat en imponerande curling under hela VM i Las Vegas, USA.

”I år var det vår tur”

Efter åtta omgångar i VM-finalen tackade det kanadensiska laget för sig, gav upp matchen och lag Niklas Edin kunde jubla.

– I år var det vår tur. Vi har spelat bra hela veckan, och hade lite tur i semifinalen. Men nu hade vi byggt upp och spelade superbra i finalen, sade Niklas Edin i en första kommentar efter segern.

Senaste världsmästarna

2017: Kanada i Edmonton, Kanada.

2016: Kanada i Basel, Schweiz.

2015: Sverige i Halifax, Kanada.

2014: Norge i Peking, Kina.

2013: Sverige i Victoria, Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.