Brian Holm är förbannad över att podiumdamerna försvinner. Foto: TT

Inga fler podiumdamer – då rasar cykelprofilen: ”Norrmännens fel”

Uppdaterad
Publicerad

Inga fler lättklädda damer på prispodiet i cykeltävlingen La Vuelta.

Ett beslut som får den danske cykelprofilen Brian Holm att koka över.

– Inte ens svenskarna skulle göra en sådan sak, och om det är några som är idioter så är det svenskarna, svingar Brian Holm i NRK.

Kindpussande kvinnliga modeller och champagne – så förknippas en etappseger i Vueltan.

Tidigare i veckan blev det klart att kindpussande kvinnor ska plockas bort och ersättas av manliga assistenter på prispodiet . Något som är är en skandal, menar den danske cykelchefen Brian Holm.

– Podiumdamerna är en del av vår kultur, precis som att vi dricker champagne. Ska vi ta bort det också? Det ska firas, det ska vara podiumdamer, säger Brian Holm till NRK.

”Blev förbannad”

Men några podiumdamer ska det inte heller vara under VM i norska Bergen i september, som du ser här i SVT. Och det är grunden till att Holm hänger ut Norge som ansvariga.

– Det är självklart något som norrmännen har hittat på. Det är de som har startat det. Jag blev så förbannad när jag läste rubriken om Vueltan, säger han och fortsätter.

– Inte ens svenskarna skulle göra en sådan sak, och om det är några som är idioter så är det svenskarna.

Cykelpresidenten garvar

Cykelpresidenten i Norge, Harald Tiedemann Hansen, som meddelade beslutet om att inte ha podiumdamer under VM, bara skrattar åt Brian Holms utbrott.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt om det är sant att Brian Holm irriterar sig på att podiumdamer försvinner från internationella cykellopp. Jag anser att det är förlegat och funnits alldeles för länge, säger cykelpresidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.