Amy Pieters tar sina första steg efter den svåra olyckan. Foto: TT Nyhetsbyrån/amypieters.nl

Efter olyckan – stjärncyklisten tog sina första steg

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländska stjärncyklisten Amy Pieters har kunnat ta sina första steg – efter den svåra olyckan i december förra året. Men hon har inget tal efter den svåra hjärnskadan.

”Vi måste ha tålamod och hopp”, står det på hennes sociala medier.

Det var under ett träningsläger i spanska Alicante som olyckan skedde. Amy Pieters, 31, var på plats i Spanien tillsammans med det nederländska landslaget och förlorade medvetandet efter en kollision. Hon fördes sedan med ambulanshelikopter till sjukhus och opererades och försattes sedan i konstgjord koma.

Fyra månader senare, i slutet av april, vaknade Pieters ur sin koma. I dag berättar hon via medhjälpare på sociala medier att hon tagit sina första steg med hjälp av en rollator.

”Med lite hjälp reser hon sig från stolen och tar sina egna steg. Hon går korta stunder när hon får stöd. Det här är vad vi gillar att se. Vi måste ha tålamod och hopp. Vi är övertygade om att Amy kommer att visa oss några mycket vackra saker, skrivs det om Pieters på hennes Instagram.

Varit svår att motivera

Även om det skett en liten förbättring är hjärnskadorna ännu svåra och Pieters har inget tal. Vardagen kan vara påfrestande och tung. 

”På sistone har det varit lite svårare att motivera Amy med fysisk ansträngning. Det går inte att prata med henne ännu, vilket gör det svårt att förklara för henne. Att inte kunna förklara eller uttrycka det är ibland lite svårt för henne och för oss”, står det i postningen.

För ett år sedan blev Pieters världsmästare för tredje året i rad i velodromcyklingens disciplin madison tillsammans med Kirsten Wild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.