Lördagens Vuelta-etapp strax efter starten. Foto: TT.

Höftfraktur på Vuelta-cyklist efter masskrasch

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens etapp av Vueltan innehöll en masskrasch med kilometern kvar. Ett 20-tal cyklister var inblandade. Allra värst drabbades slovenen Luka Mezgec som fördes till sjukhus med en höftfraktur.

Mitchelton-Scott-stallet meddelar att Mezgec inte kommer att behöva operera skadan utan att den kommer att läka ihop av sig själv. Flera cyklister med ambition att komma långt fram totalt i tävlingen var också inblandade i kraschen. Totaltvåan Alejandro Valverde rullade i mål i sakta mak och tog sig tid att prata med media. Eftersom kraschen inträffade inom 3 km från målgång i centrala Oviedo fick drabbade åkare samma tid som segraren.

– Det var målgång i uppförsbacke och det blev hetsigt. Två cyklister krokade i varandra och alla gick i backen. Jag är okej men mina handleder värker en del, fast det är inte så illa. Jag hoppas att det inte ska påverka mig på de kommande etapperna, säger Valverde enligt Cyclingnews.

Totaltrean Tadej Pogacar blödde från en armbåge efter kraschen som han beskrev som ”svår”.

”Helt plötsligt låg alla på marken”

– Jag vet inte vad som hände, helt plötsligt låg alla på marken, säger 20-åringen som gjort sensation i Vueltan.

Mezgecs och Pogacars slovenske landsman, totalledaren Primoz Roglic, var en hårsmån från att dras med i kraschen men satte ner en fot och kunde parera ett fall.

– Det var en nervös och snabb avslutning. Lyckligtvis lyckades jag undvika att falla, säger Roglic till det egna stallet Jumbo Visma.

Irländaren Sam Bennett vann etappen efter att ha varit klart starkast uppför den sista biten, där sprintåkarna inte orkade hålla tempot.

Vueltan ser ut att bli ett stort genombrott för slovensk cykelåkning.

Två tuffa bergsetapper väntar under söndagen och måndagen innan det blir vilodag på tisdag. Tävlingen har målgång i Madrid nästa söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.