Tadej Pogacar vann med sin gula ledartröja och går mot sina andra raka seger i Tour de France. Foto: TT

Kunglig vinst av Pogacar inför presidentens ögon

Uppdaterad
Publicerad

Titelförsvarande Tadej Pogacar iförd den gula ledartröjan fortsätter att dominera Tour de France och vann dagens etapp, den 18:e efter en superspurt uppför. Det är upplagt för en ny titel för slovenen på söndag.

– Det är fantastiskt att kunna göra det efter gårdagen. Jag är så lycklig, det är galet. Det är ännu tre dagar kvar men det känns väldigt bra. Det var en otroligt tuff etapp. Jag lade alla tankar åt sidan och bara fokuserade på att ta mig uppför, säger Pogacar i Eurosports sändning efter andra raka etappvinsten i Pyreneerna.

Frankrikes president Emmanuel Macron följde dagens etapp på nära håll och iförd munskydd applåderade han cyklisterna vid målet i Luz Ardiden.

Total kontroll av Pogacar

Pogacar satt säkert i sadeln när Ineos-Grenadiers-stallet drog för totale trean Richard Carapaz uppför den fruktade stigningen till dimhöljda Col du Tourmalet på 2115 meters höjd i Pyreneerna.

Utan att Ineos-cyklisterna ens försökte sätta in ett ryck gick Pogacar lätt med omgiven av lagkamraterna i UAE. Efter Tourmalet-stigningen på 17 km var det utför innan etappen avslutades med en stigning på 13 km upp till målet i Luz Ardiden på 1715 meters höjd, detta efter 129,7 kilometers cykling, en av de kortaste i årets upplaga.

Började trycka på med tre kilometer kvar

Med drygt tre kilometer kvar gick Pogacar upp och sprängde den lilla kvarvarande klungan och fick med sig ett par av toppkonkurrenterna. Precis som i går uppvaktade totaltvåan Jonas Vingegaard och trean Richard Carapaz men dessa ställdes av med 500 meter kvar att köra. Av bara farten körde 22-årige Pogacar även till sig den rödprickiga bergatröjan. Han är även två år yngre än dansken Vingegaard som bär den vita ungdomströjan för bästa cyklist under 25 år. Pogacar är alltså innehavarare av tre tröjor.

Om inte Pogacar blir sjuk eller skadad har han en ny titel inom räckhåll. De tre återstående etapperna är alla lätta och han har ett försprång på nästan sex minuter. Klassikern har målgång i Paris på söndag.

Etappen startade i Pau där Jean Bernadotte föddes 1763. Han blev senare svensk kung under namnet Karl XIV Johan och är anfader till den nuvarande kungaätten.

KLIPP: Pogacar vann i 18:e etappen (15 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.