Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Pello Bilbao känslosam efter Tour de France-segern: ”Det här är för Gino”

Uppdaterad
Publicerad

Spanjoren Pello Bilbao tog sin första etappseger i Tour de France då han vann den tionde etappen. Efter segern hyllade han sin nyligen avlidne stallkamrat Gino Mäder.

– Det här är för Gino, säger Bilbao.

Pello Bilbao var starkas i spurtstriden och tog sitt livs första Tour de France-seger.

– Min första seger på Touren efter tretton år som proffs. Det är en så speciell stund för mig, säger han.

Men i intervjun efter segern var inte fokus på hans egen prestation, utan på Gino Mäder som nyligen gick bort efter en krasch på Tour de Suisse.

– Under de sista 200 meterna tänkte jag inte på något alls. När jag sedan passerade mållinjen släppte jag bara ut all ilska jag hade inom mig och kom ihåg anledningen till den här segern. Det här är för Gino, säger han och pekade på en symbol på tröjan där det stod #rideforgino.

Han berättar att det har varit tunga veckor sedan stallkamraten gick bort.

– Det var den enda anledningen. Det var svårt att förbereda sig de två senaste veckorna då jag hade honom i tankarna. Men min familj hjälpte mig mycket att hållas lugn och positiv.

Jonas Vingegaard är fortsatt totalledare i Tour de France före Tadej Pogacar och Jai Hindley. Touren avslutas i Paris den 23 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.