Fabio Jakobsen (till vänster) kraschade i Polen runt. Foto: Tomasz Markowski/AP/TT

Skadade cyklisten: ”Så tacksam att jag lever”

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländske cyklisten som kraschade svårt vid målgången i Polen runt, Fabio Jakobsen, säger att läkarna på tävlingsplatsen och på sjukhuset räddade hans liv.

”Jag är så tacksam att jag lever”, säger han.

”Traumaläkarna och sjuksköterskorna vid målet i Katowice räddade mitt liv, vilket jag är extremt tacksam för. Jag tillbringade en vecka i intensivvård vid St Barbara-sjukhuset i Sosnowiec. Där opererade de mig i fem timmar och gav mig livet tillbaka”, säger Jakobsen i ett pressmeddelande från stallet Deceuninck–Quick-Step.

”Det var en svår tid på intensiven, då jag inte visste om jag skulle överleva.”

I onsdags kunde dock Jakobsen transporteras hem till Nederländerna och har nu fått lämna sjukhuset.

”Steg för steg blir jag alltmer oberoende. Jag måste vila mycket på grund av den svåra hjärnskakningen. Och de kommande veckorna och månaderna kommer jag att genomgå flera operationer och behandlingar för att fixa ansiktsskadorna.”

Det var på upploppet under den första etappen som olyckan skedde. Dylan Groenewegen var i ledning på upploppet när Fabio Jakobsen var på väg förbi. Då stängde Groenewegen Jakobsens väg och den sistnämnde kraschade, i hög hastighet, in i reklamskyltarna.

Se klippet på Jakobsens krasch:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.