Foto: Bildbyrån

Österrikiskan utan proffskontrakt tog OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Damernas linjelopp i OS fick en riktigt oväntad utgång när Anna Kiesenhofer, som till vardags saknar proffskontrakt, körde hem guldet.

– Detta måste vara den största skrällen i damernas cykelhistoria, säger kommentatorn Robin Fomin discovery +.

Anna Kiesenhofer, utan någon lagkamrat att hjälpas åt med under loppet, ryckte direkt i damernas OS-linjelopp men fick med sig en del andra cyklister. Med fyra mil kvar kom nästa ryck – och den här gången skakade hon av sig resterande delar av fältet.

Hon kunde sedan korsa mållinjen som olympisk guldmedaljör, något som få väntat sig.

Tokyo 2020

– Detta måste vara den största skrällen i damernas cykelhistoria, säger kommentatorn Robin Fomin i discovery +.

Kiesenhofer, som är doktor i matematik, vann med över en minut. På grund av stressen som 30-åringen upplevde inom professionell idrott avslutade hon karriären 2017, men återupptog den 2019.

– Jag insåg att yrkesidrott innebär för mycket fysisk och psykologisk stress för mig och att jag föredrar att bara göra hobbyidrott, sade Anna Kiesenhofer enligt österrikiska tv- och radiokanalen ORF.

Holländskan tvåa

För Österrike är det den första medaljen i cykel sedan 1896.

Det favorittippade holländska teamet, fick istället slåss om silver och brons.

Annemiek van Vleuten tog sig tillbaka efter en tidig krasch och knep silvret, vid målgången trodde hon dock att hon tagit guld. Italienskan Elisa Longo Borghini vann en spurt och tog hand om bronset.

KLIPP: Här firar både guldmedaljören Kiesenhofer och silvermedaljören van Vleuten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet