Klungan på paradgatan Promenade des Anglais i Nice som hade både start och målgång av den första etappen av Tour de France. Foto: TT

Norsk seger i första etappen av Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade Tour de France, det största idrottsevenemang som kommit igång med publik under coronapandemin, och cykelfansen håller tummarna för att loppet ska kunna slutföras i Paris om tre veckor.
– Det är ett första mirakel att vi kunde starta det här loppet, säger cykelbasen David Lappartient som fick se norrmannen Alexander Kristoff vinna och ta den gula ledartröjan.

Med knappt tre kilometer kvar inträffade en jättekrasch, en symptomatisk slutpunkt på en dramatisk etapp över 156 km i Nice när Tour de France inleddes två månader efter ursprungligt schema på grund av pandemin. Spurten blev också strulig där norrmannen Alexander Kristoff var bäst och vann med en cykellängd före den danske världsmästaren Mads Pedersen. Dubbelt Norden i topp.

– Jag har alltid drömt om att bära den gula ledartröjan och nu har jag uppfyllt den drömmen. Jag kände mig verkligen stark de sista kilometerna och det var en härlig känsla att vinna. Jag kunde följa rätt cykel, säger norrmannen som fått på sig ett munskydd efter loppet till Eurosport.

Han gladde sig speciellt åt att vid 33 års ålder och fyra barn hemma kan vara med och hävda sig. Det var Kristoffs fjärde etappseger i Tour de France.

Efter 38 km inträffade en första stor krasch där flera åkare hamnade på asfalten. Alla tog sig dock upp på cyklarna och kunde fortsätta men klungan sinkades i tempo. Loppet var struligt, speciellt när regnet kom och flera vurpor, punkteringar och mekaniska fel på cyklarna inträffade.

”Vi behöver också ett andra mirakel”

– Det är ett första mirakel att vi kunde starta det här loppet men vi behöver också ett andra mirakel vilket är att Tour de  France ska nå Paris, säger ordföranden i det internationella cykelförbundet, David Lappartient, enligt AP. Målgången sker i Paris 20 september.

De råder strikta coronaregler kring de deltagande stallen, där åtta åkare ingår. Om ett stall åker på två covid-19-fall inom en vecka, även personalen räknas in, så diskas man från fortsatt tävlande. Ett stall består totalt av runt 30 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer