Holländaren Dylan Groenewegen vann den åttonde etappen av Tour de France, på Frankrikes nationaldag. Det var hans andra raka spurtseger. Foto: Foto: Bildbyrån

Ny spurtseger för Groenewegen i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Holländaren Dylan Groenewegen spurtade hem den åttonde etappen av Tour de France. Med två fingrar i luften på mållinjen visade han att det var hans andra raka etappseger.

– Benen känns bättre för varje dag. Det blev en hetsig avslutning men det är det varje dag i Tour de France, säger Groenewegen till Cyclingnews. 

Den åttonde etappen av Tour de France var 18 mil och platt. Etappen som avgörs på den franska nationaldagen brukar vara lite viktigare än många andra etapper, inte minst för franska cyklister. Men det blev en holländsk segrare, en tysk (Greipel) som tvåa och en colombian (Gaviria) som trea. Dessutom var det en belgare (Philippe Gilbert) som gjorde en bra utbrytning mot slutet och en irländare (Dan Martin) som blev den stora förloraren.

Tuff kullerstensetapp i morgon

Cyklisterna hade en hel del motvind under lördagens väldigt platta etapp. Och tempot var inte det högsta, möjligen beroende på att söndagens etapp som bland annat avgörs på pavé-underlag (kullersten) på en del av det klassiska loppet Paris–Roubaix-sträckan, lär bli betydligt mer avgörande än dagens etapp.

Men med tre mil kvar gjordes det utbrytningar och när klungan drog upp tempot för att jaga ikapp Gilbert blev det en krasch långt bak i klungan. En av förhandsfavoriterna Dan Martin var en av de som drabbades hårdast. Men trots hjälp av lagkamraterna kunde inte den andra klungan nå ikapp huvudklungan och en rätt stor del av cyklisterna kom en minut efter i mål.

Världsmästaren Peter Sagan drog upp spurten inne i Amiens, men Greipel och Gaviria kom i kapp, och till sist slank Dylan Groenewegen förbi och vann med en cykellängd.

Sammanlagt behåller dock belgaren Greg van Avermaet den gula ledartröjan. Efter att ha vunnit ett spurtpris under etappen leder han touren med sju sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.