Lisa Brennauers Tyskland imponerade med ett världsrekord redan i kvalet. Foto: Thibault camus/AP/TT

Tyskland lekte med världsrekordet – redan i kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekord i olika grenar slås ofta i finaler. Och de putsats ofta med några tiondelar.

Tysklands damstafettlag i velodromcyklingens lagförföljelse struntade i det.

De krossade nämligen världsrekordet – redan i kvalet.

– Vi siktade på det, säger Mieke Kröger.

Världsrekordet i lagförföljelse hade stått sig sedan OS-finalen 2016, då det brittiska laget tog guld på tiden 4.10,236.

Men när velodromtävlingarna inleddes i dag, blev det rekordet snabbt raderat. För redan i kvalet av lagförföljelsen slog det tyska laget, bestående av of Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein och Mieke Kröger till med tiden 4.07,307.

Tokyo 2020

– Vi såg på träning att banan är rätt snabb och att vår form är bra, och vi är ganska harmoniska tillsammans, så vi siktade på det (världsrekordet), säger Kröger till journalister efter kvalet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Förintade det”

Därmed kapade det tyska laget världsrekordet med nästan tre sekunder. Eller, som brittiska BBC skrev i sin direktrapportering från tävlingen:

”Rekordet har fullständigt krossats! Tyskland har inte bara slagit världsrekordet, de förintade det”.

Tyskland näst snabbast

Storbritannien, som alltså var rekordinnehavare innan Tyskland, var det näst snabbaste laget i kvalet. De såg länge ut att kunna ta tillbaka rekordet direkt, men var i slutändan drygt 1,7 sekunder långsammare.

– Vk gick kanske ut lite för hårt och fick betala för det i slutet, säger brittiskan Elinor Barker.

Över huvud taget har velodromtävlingarna hållt en imponerande kvalitet den första dagen. Inte långt senare så blev det världsrekord även i damernas lagpsrint, då Kinas Shanju Bao och Tianshi Zhong gick i mål på 31.804, drygt två tiondelar snabbare än Kinas världsrekord från 2015.

Resultat

Damer, lagtävl, förföljelselopp, kval

1) Tyskland (Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein, Mieke Kröger) 4.07,307 (v-rek), 2) Storbritannien 4.09,022, 3) USA 4.10,118.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet