Cykelkrasch i Polen. Foto: TT.

Våldsam krasch i Polen – nederländsk cyklist i koma

Uppdaterad
Publicerad

På den första sträckan av Polen runt, en World Tour-tävling, kraschade nederländska Fabio Jakobsen våldsamt strax före målgången.

Jakobsen fördes med helikopter till sjukhus och är försatt i konstgjord koma.

Det rapporterar bland annat Reuters.

Fabio Jakobsen och Dylan Groenewegen spurtade bredvid varandra för segern när utrymmet minskade och Jakobsen tvingades ut över reklamskyltarna och kraschade.

Jakobsen är förd till sjukhus och försatt i konstgjord koma.

”Borde sättas i fängelse”

Det internationella cykelförbundet UCI, har publicerat ett uttalande där man fördömer händelsen som farligt beteende och anklagar Groenwegen för att ha orsakat kraschen samt diskvalificerat honom från tävlingen.

”Den tävlande som orsakade olyckan körde felaktigt, eftersom han såg att någon var på väg förbi på högersidan och började köra åt höger”, säger tävlingsdirektören Czeslaw Lang.

Jakobsens stallchef går ännu hårdare åt Groenewegen.

”Han borde sättas i fängelse. Det är ett kriminellt beteende”, skriver Patrick Lefevere, stallchef i Deceuninck-Quick Step, på sociala medier.

Flera andra cyklister blev inblandade i kraschen men enligt de första rapporterna ska det endast röra sig om lindriga skador bland de övriga.

Groenewegens stall, Jumbo-Visma, fördömer också händelsen.

”Våra tankar går till Fabio Jakobsen och alla övriga som var inblandade. Krascher som denna ska inte behöva äga rum. Vi ber om ursäkt och kommer diskutera internt innan vi gör några ytterligare uttalanden”, skriver de på sin Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.