VM-guld till Dumoulin – var starkast uppför i Bergen

Uppdaterad
Publicerad

Tom Dumoulin höll för favorittrycket, klättrade bäst och tog sitt första individuella VM-guld efter att ha vunnit herrarnas tempolopp i Norge.

– Jag kan knappt tro det, jag hade en riktigt bra dag, säger Tom Dumoulin.

Den nederländska succén på cykel-VM i Norge fortsätter.

Guldmedaljerna för både herrarna och damerna i lagtempot och Annemiek van Vleuten seger i damernas tempolopp följdes upp med ett nytt VM-guld för Tom Dumoulin, 26.

Extrem uppförsbacke

Dumoulin hade en riktigt bra dag och klättrade bäst i tempoloppet över 31 kilometer,som avslutades med en 3,4 kilometer lång stigning uppför berget Fløyen i Bergen.

När det gick uppför, uppför och uppför var Dumoulin starkast och nederländarens segertid skrevs till 44:41. Han var i mål nästan en hel minut före tvåan Primoz Roglic, Slovenien.

”Hade energi”

– Det är otroligt, jag kan inte ens tro det. Men det kändes väldigt bra och jag hade verkligen energi i dag, säger Dumoulin till SVT.

Chris Froome, som vann såväl Tour de France som Spanien runt, fick nöja sig med bronset. Guldet var Dumoulins andra i VM då han även var med i det nederländska lag som vann lagtempot.

Tobias Ludvigsson, ende svenske deltagaren, slutade 32:a, dryga tre minuter efter Dumoulin.

Tempolopp, herrar (31 km)

1) Tom Dumoulin, Nederländerna, 44.41

2) Primoz Roglic, Slovenien, +0.58

3) Chris Froome, Storbritannien, +1.21

.....

32) Tobias Ludvigsson, Sverige, +3.10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.