Simon Yates på väg uppför Colle delle Finestre där allt tog slut för britten. Foto: TT.

Yates om kollapsen: ”Blev utmattad”

Uppdaterad
Publicerad

Simon Yates körde med den rosa ledartröjan i två veckor och såg ut att vara på väg mot segern i Giro d'Iialia. Under fredagen tog allt slut efter en kollaps.

– Jag var bara utmattad, jag var så trött, säger Yates.

Britten rullade i mål 38.51 efter Chris Froome på etappen och är nu 17:e – 35.42 efter ledande Froome. Förhoppningen om att vinna klassikern grusades bokstavligen på väg uppför mytomspunna Colle delle Finestre.

– Jag var bara utmattad, jag var så trött. Cykelsporten kan vara sådan, tyvärr. Jag hade inte återhämtat mig efter tempoetappen. Jag har haft ett pokerface fram till i dag, säger britten till Cyclingnews och tänker på tisdagen.

När Yates rullade i mål som 79:a på etappen hade han sällskap av hjälpryttarna Jack Haig, Roman Kreuziger och Mikel Nieve. De gjorde allt för att hjälpa fram Yates som dock var totalt slutkörd. Det fanns inget att göra. Blödningen var total.

Tre timmars pina avslutade etappen

Han fick släppa i den nedre passagen av stigningen upp till Colle delle Finestre på 2 178 meters höjd, den högsta punkten på årets tävling. Då återstod 86 km att köra. Britten pinades under de tre timmar som återstod av etappen.  

– Simon har gjort ett fantastiskt jobb och ska inte känna att han ska be om ursäkt till stallet. Det kommer ett Giro nästa år också, säger lagkamraten Jack Haig.

Froome till täten efter klassisk etapp

Den nye ledaren, fyrfaldige Tour de France-mästaren Chris Froome, satte allt på ett kort och ryckte med 80 km kvar och drygade ut ledningen till mål och vann etappen med tre minuter, något som kanske är hans finaste insats som cykelåkare. Hela etappen och dess dramatik hyllas av cykelkännare som något av det häftigaste som sporten upplevt.

– Jag var tvungen att göra något speciellt i dag och försöka bli av med Simon, säger Froome som har en tuff etapp framför sig i dag också.

– Jag hoppas att vi gör jobbet klart då, funderar Froome.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.