Bernal håller hand med fjolårets Tour de France-segrare Geraint Thomas. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bernal yngsta vinnaren i Tour de France på 110 år

Uppdaterad
Publicerad
Efter att ha tagit över den gula ledartröjan efter etapp 19 så släppte Egan Bernal den aldrig. Och i kväll, på tourens sista etapp, så cyklade han komfortabelt in i mål som segrare efter att ha druckit ett glas bubbel på vägen.
– Det är otroligt, jag vet inte vad jag ska säga, säger 22-åringen.

Egan Bernal, som kommer från Colombia, är van vid att vara högt över havet. Född i Colombias huvudstad Bogotá, som ligger 2600 meter över havet, så har han inga problem med att cykla på så höga höjder.

Och det märktes när han på den 19:e etappen tog över den gula ledartröjan. Han visade att trots att han bara är 22 år gammal så hade han kraft i benen, och erfarenhet vid klättring, och tog sig inte bara ikapp fransmannen Julian Alaphilippe, utan ryckte även ifrån med 45 sekunder.

Och på den 20:e etappens klättring så visade Bernal inte heller inga tecken på trötthet, och när Julian Alaphilippe tappade än mer så hade Bernal 1,11 ned till andraplatsen och hans lagkamrat Geraint Thomas.

”Jag är väldigt stolt”

Då återstod endast den sista etappen, vilket brukar ses som en uppvisningsetapp när cyklisterna åker genom Paris, utan större förändringar i resultatet. Och där passade han på att njuta med ett glas bubbel, och skåla med kamrater i lagbilen. Själva etappen var på 128 kilometer, och gick från utkanten av Paris in till de centrala delarna, där Bernal och de andra möttes av publikens jubel vid målgången på Champs-Élysées.

– Det är otroligt, jag vet inte vad jag ska säga. Jag har vunnit touren men jag kan inte tro det. Det lär nog ta några dagar innan det sjunker in, säger Bernal efter den sista uppvisningsetappen.

Och segern i Tour de France gör colombianen historisk. Han blev den yngsta på 110 år att vinna touren, och tredje yngst genom tiderna. Dessutom blir han den första sydamerikanen att vinna Tour de France.

– Jag är väldigt stolt över att vara den första colombianen som har åstadkommit detta, jag vill ta med mig den här tröjan hem, säger 22-åringen.

– Han är en fantastisk talang och kan dominera cyklingen i många år, säger stallkamraten Geraint Thomas, som vann tävlingen förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer