Dopningskommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg vid talarstolen i samband med riksidrottsmötet förra året. Foto: Bildbyrån

Svenske antidopningsexperten gläds över domen

Uppdaterad
Publicerad

Tyske läkaren Mark Schmidt döms till fängelse i närmare fem år för att ha hjälpt ett flertal elitidrottare att dopa sig.

En triumf för dopningsjägarna anser Åke Andrén Sandberg, läkare och ordförande i dopningskommissionen.

– Det viktiga är att sådana här organisationer slås sönder, och de som håller på med sånt här skall inom lås och bom, säger han till SVT Sport.

Fyra år och tio månader. Samt att han stängs av från läkaryrket i tre år. Det straffet får tyske läkaren Mark Schmidt, efter att systematiskt hjälpt idrottare att bloddopa sig mellan 2012 och 2019.

Svenske läkaren och antidopningsexperten Åke Andrén Sandberg välkomnar domen.

– Från antidopning-Sverige är vi oerhört tacksamma att det äntligen är färdigt. Vi är jätteglada att det här kan avslöjas och de som gör sånt här får sitt straff, säger Åke Andrén Sandberg som även är ordförande i den svenska dopningskommissionen.

”Svårare och svårare”

– Själva påföljden och straffet har jag mindre synpunkter på. Det viktiga är att sådana här organisationer slås sönder och inte kan fortsätta. De som håller på med sånt här skall inom lås och bom. Sedan om de får två år eller fyra år spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att de ska bort från allt vad som har med idrott att göra, fortsätter han.

Vilka signaler sänder den här domen?

– Det kommer alltid finns folk som försöker dopa sig. Det kommer vi alltid att leva med. Men de ska veta att det blir svårare och svårare för varje år att dopa sig. Till mina medicinska kollegor sänder det signalen att det inte är något bra sätt att tjäna pengar på. De kan åka fast och kan få mycket kännbara straff. Det tror jag är en viktig signal till alla som håller på med det, säger Åke Andrén Sandberg.

En seger för antidopningsarbetet

Andrén Sandberg har följt utredningen kring Mark Schmidt noga – och anser att domen är en triumf för dopningsjägarna.

– Det är ett långt och mödosamt arbete som ligger bakom, sedan blev det avslöjat på ett spektakulärt sätt. Men det var ingen slump. Vi gör en massa arbete som media och idrottsmän inte ser. Det arbetet blir bättre för varje år som går. Sedan har vi det internationella samarbetet som är väldigt bra. När det kommer en ny trend eller en ny substans och det avslöjas så vet man det på hela jorde inom några veckor. Det är oerhört effektivt, säger Åke Andrén Sandberg.

Åke Andrén Sandberg tror att Mark Schmidt inte kommer återkomma i dopningssammanhang efter avtjänat straff.

– Man kan bara spekulera, men jag tror aldrig att han kommer att syssla med dopning igen. Man får hoppas att han kommer på bättre tankar och tar hand om sjuka människor istället för att göra människor sjuka, säger Andrén Sandberg.

KLIPP: Här dopar sig Max Hauke

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Max Hauke, till vänster, togs på bar gärning när han dopade sig under VM 2019. Läkaren Mark Schmidt, till höger, hjälpte honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer